Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Arabo-Fries

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Arabo-Fries
Arabofrieshoofd.jpg
Arabofries.jpg
Stokmaat: minstens 1.60 meter
Kleur: zwart
Land van herkomst: Nederland
Link naar stamboek: http://www.eafs.be/

Een Arabo-Fries is ontstaan uit de kruising tussen de Fries en het Arabisch Volbloed. De hedendaagse Arabo-Friezen hebben minimaal 55% Fries bloed en 5 tot 40% Arabisch bloed

Geschiedenis

Bij het populairder worden van de mensport eind jaren 80 van de vorige eeuw werden er ook andere eisen gesteld door de menners aan de paarden. Waar men in de jaren 60 van de vorige eeuw nog vooral met Friese paarden in het span aan de start verscheen, werden deze paarden steeds vaker vervangen door warmbloedpaarden. Deze paarden hadden meer uithoudingsvermogen en paste beter bij de wensen van de gebruikers. Dit was een steek in het hart voor liefhebbers van Friese paarden. Een aantal besloten om het ras weer aantrekkelijk te maken door in de fokkerij wederom gebruik te gaan maken van Arabische Volbloeden.

In eerste instantie werd dit initiatief niet door in iedere liefhebber van het Friese paardenras in dank afgenomen. Tegenstanders waren bang dat het Friese ras zou worden vervuild of zelfs zou verdwijnen. De gemoederen liepen dusdanig hoog op dat de eerste fokker (Professor Hillner) zelfs moest vluchten naar Duitsland. Zijn eerste fokproducten waren het veulen Ras, zoon van de beroemde Arabier Gharib en de Friese modelmerrie Gelbricht (tevens moeder van de legendarische hengst Hearke 254). Dit veulen groeide verder op in Duitsland, net zoals het mooie merrieveulen Rachel, dochter van dezelfde beroemde Gharib en Diana van Rusticana, een zeer goede stermerrie met mooi oud bloed uit stam 103.

Een andere initiatiefnemer was meneer Rudolph Krudop, een echte mensport-fan en tevens rechter bij wedstrijden. Na het betreurenswaardige plotse overlijden van deze fokker kwam ook deze lijn even in de ijskast. De paarden van Hillner werden tien jaar later overgenomen door Cor Driessen, een zeer actief lid van het NRPS-stamboek. Cor’s broer Jan Driessen was een fervente liefhebber en kenner van zuivere Friezen en was oprichter en lange tijd voorzitter van meerdere Friezenverenigingen. (Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg). Hij had veel ervaring opgedaan als voorzitter en volgde de afstamming van de geëxporteerde Friezen. Ook door zijn jarenlange sponsoring van Friese menwedstrijd paarden leerde hij veel over de bloedlijnen die beter presteerden dan andere. Hij adviseerde welke best presterende lijnen gebruikt dienden te worden voor het verdringings-kruising fokprogramma.

Exterieur

beschrijf hier het exterieur

Karakter

beschrijf hier het karakter

Gebruik

Dit type paard wordt vooral ingezet in de dressuursport en voor het mennen. Het fokdoel van deze paarden is als volgt geformuleerd:

  • goed en werkbaar karakter
  • intelligentie en samenwerkingsgeest
  • een sportieve uitstraling zonder overdreven hals/houding
  • lichte knieactie en veel ruimte en elasticiteit
  • flink uithoudingsvermogen, meer hart- en longcapaciteit
  • harmonische gangen, ruime stap en soepele galop
  • voldoende gevoelig voor de hulpen

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

http://www.eafs.be/


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.