Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Arkle

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Arkle
Poster Arkle.jpg
rensport
Geboren: 19-04-1957
Overleden: 31-05-1970
Sexe: ruin
Kleur: bruin
Stokmaat: -
Ras: Engels volbloed
Ruiter: -
Website: {{{website}}}Arkle is de beste steeple chaser aller tijden, hij was een trots, moedig, vriendelijk, beleefd en intelligent paard.

Afstamming en signalement

Het standbeeld van Arkle bij Cheltenham racecourse

Arkle werd gefokt door Mary Baker en kwam ter wereld in Ballymacoll Stud. (Ierland) Zijn vader was Archive en zijn moeder was Bright Cherry (v. Knight of the Garter)

Carrière

Arkle werd als driejarige kocht door Anne, Duchess of Westminster, zij gaf hem de naam Arkle. Hij werd vernoemd naar de berg waar haar huis op was gebouwd. in 1964 won hij de Cheltenham Gold Cup door Mill House te verslaan, die destijds werd gezien als één van de beste steeple chasers ooit. Het jaar daarvoor had Mill House de Hennessy Gold Cup gewonnen en daarbij Arkle verslagen, het paard gleed uit bij de laatste hindernis waardoor hij ten val kwam en de prijs aan hem voorbij ging. Dit zou de enige keer zijn dat Mill House Arkle zou verslaan, later zou hij niet meer aan Arkle kunnen tippen. Arkle won daarna nog vele races, experts probeerden te achterhalen waarom hij zo veel won. Het paard had in verhouding tot andere paarden een erg lage hartslag en in de rengalop bewoog hij zijn benen zoals een greyhound dat doet. Hij had een aparte manier van springen en was bovendien erg precies waardoor hij bijna nooit viel. Aan de carrière van Arkle kwam te snel een einde. Hij brak een beentje in zijn hoef tijdens de King George VI Steeplechase op Tweede Kerstdag 1966. Ondanks een operatie en rust kon hij zijn loopbaan niet meer succesvol vervolgen. In oktober van 1968 werd hij teruggetrokken uit de rensport. Hij maakte wel zijn opwachting op de Horse Of The Year Show in 1969 en nam deel aan de Parade of Personalities.

Arkle kreeg last van reuma, uiteindelijk kon hij niet meer rechtop staan van de pijn. Op 31 mei 1970 ging Arkle liggen in zijn box en sliep voorgoed in.

Resultaten

Overwinningen

  • Irish Grand National (1964)
  • Hennessy Cognac Gold Cup (1964)
  • Cheltenham Gold Cup (1964, 1965, 1966)
  • Gallagher Gold Cup (1965)
  • Massey Ferguson Gold Cup (1966)

Awards

  • Timeform rating: 212

Honours

  • Arkle Challenge Trophy at Cheltenham
  • Song 'Arkle' by Dominic Behan
  • Republic of Ireland postage stamp (1981)

Bronnen, referenties en/of voetnoten