Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Asturcon

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Asturcon
GeenfotohoofdT.jpg
Asturcon.jpg
Stokmaat: 1.17m - 1.27m
Kleur: Donkerbruin of zwart, minimale aftekeningen toegestaan.
Land van herkomst: Spanje
Link naar stamboek: -

De Asturcon maakt deel uit van een grote familie pony's, ontstaan langs de kustlijn van Portugal helemaal tot Schotland, waaronder Spanje, Frankrijk, Engeland, Wales en Ierland. Er zijn negen rassen met dezelfde kenmerken, de Garrano, Asturcon, Pottok, Dartmoor, Exmoor, Welsh, Connemara, Shetland en de Highland.

Geschiedenis

De Asturcon is een zeer oud ponyras uit de streek Asturias in Spanje. De exacte voorouders van de Asturcon zijn niet bekend, maar gedacht wordt aan kruisingen tussen de Sorraia, Garrano en de Kelten. De Asturcon is verscheidene malen met uitsterven bedreigd geweest, bijvoorbeeld tijdens de Spaanse burgeroorlog, maar door recente oprichtingen van rasverenigingen er weer boven op gekomen. Asturias is een grillige streek met veel bergen, doordat er tot de twintigste eeuw weinig communicatie met de buitenwereld mogelijk was, is de Asturcon raszuiver gebleven, maar heeft zich daarom ook niet kunnen verspreiden over de rest van het land.

Exterieur

De Asturcon behoort donkerbruin of zwart te zijn, minimale aftekeningen zijn toegestaan. Ze hebben een klein hoofd met wijde neusgaten en grote zwarte ogen. Het lichaam is klein maar zwaar, de hals is vrij dun, maar wordt verhuld door een grote manenbos. De Asturcon heeft rechte schouders, een hellend kruis met een laag aangezette staart. De Asturcon behoort rond de 1.25 meter te zijn, maar dit hangt af van wat de fokker wil zien.

Karakter

Eenmaal getemd zijn het ideale kinderpony's, ze hebben een kalm en gewillig karakter.

Gebruik

De Asturcon in Spanje is een echt familiepaard, er wordt mee gesprongen, recreatief mee gereden en ze worden ook wel aangespannen. Van origine zijn het trek- en lastdieren.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.arrakis.es/~el-corru/