Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Australische pony

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Australische_Pony
GeenfotohoofdT.jpg
AusRidingPony.jpg
Stokmaat: 1,20 - 1,45 meter
Kleur: alle kleuren komen voor
Land van herkomst: Australië
Link naar stamboek: http://www.apsb.asn.au/


Op het Australische continent kwamen van oorsprong geen paardachtigen voor. De eerste kolonisten die Australië verkenden hadden paarden nodig om de binnengebieden te bereiken. Zij waren dus de eersten die paarden invoerden op het continent.


Geschiedenis

Tijdens de kolonisatie werden pony's uit Indonesië en Zuid-Afrika ingevoerd. Deze dieren waren namelijk bestand tegen het ruige klimaat in de binnenlanden van Australië.

Na de kolonisatieperiode volgde een periode van bezetting door de Engelsen en nog later volgde de vrijwillige immigratiegolf vanuit Engeland naar de nieuwe kolonie. Deze immigranten brachten paarden en pony's mee en er werden op de Indonesische eilanden lokale pony's gekocht en geïmporteerd. De geïmporteerde Noord-Europese pony's en paarden werden gekruist met de reeds aanwezige paarden.

Begin 19e eeuw werden ook Arabieren geïmporteerd vanuit India. De Arabieren zorgden voor meer maat, betere lichaamsbouw en, heel belangrijk, betere gangen. Tegelijkertijd was er een hernieuwde interesse voor de oude inheemse Britse rassen zoals de Exmoor, de Shetlander, de New Forest en de Connemara, zelfs Hackney's en Engelse volbloeden werden weer geïmporteerd. De meeste invloed had echter de Welsh Mountain pony.

De stamvader van de Australische Pony is de Welsh Mountain-pony Dyoll Greylight, diens vader Dyoll Starlight werd beschouwd als "de mooiste pony op de hele wereld". Zijn moeder Moonlight werd beschreven als "miniatuur-Arabier". Hij werd in 1911 naar Australië geimporteerd en nog steeds overheerst het Starlight-bloed de Australische fokkerij.

Begin 20ste eeuw was de Australische Pony tot een vast type gevormd en in 1920 werd de Australian Pony Stud Book Society opgericht.

Exterieur

De Australische Pony is een showpony met kenmerken die verwijzen naar de Britse inheemse rassen, zoals de goede benen met korte pijpen en harde hoeven van de Welsh-voorouders. Het hoofd heeft een uitgesproken pony-uitstraling en de ogen zijn groot en sprekend. De Arabier en Engels volbloed hebben gezorgd voor de goede, ruime bewegingen en de volwassen uitstraling van de pony. Ook de goede schouderligging en bouw van de voorhand zijn een erfenis van deze voorouders.

Karakter

De pony's hebben een uitermate rustig en evenwichtig karakter en zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. De pony heeft duidelijk de schranderheid en het temperament van zijn Welsh voorouders geërfd.

Gebruik

De Australische pony is een ideale sportpony. Zijn gangen maken het tot een goede dressuur- en springpony maar ook in het tuig kan de pony imponeren. Het rustige karakter maakt de pony ook uitermate geschikt voor recreatie en ook kinderen kunnen er prima mee overweg.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: hoofdfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.