Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Authentiek gerij

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Authentiek gerij

Authentiek gerij wordt nog gebruikt bij authentieke aanspanningen tijdens de aangespannen sport, waarbij het type wagen vaak gecombineerd gereden wordt met een paard en klederdracht uit de streek.

Authentiek gerij

Er zijn verschillende soorten rijtuigen die globaal in 2 groepen zijn in te delen:

Stadsgerij

De Coupé, Landauer, Barouche en de Omnibus werden voornamelijk voor personenvervoer gebruikt, en de Spider en de Victoria zijn kleinere rijtuigen die voor rijtoeren in het park en de omgeving van de stad werden gebruikt.

Landsgerij

De Oogstwagen en de Kaasbrik werden voornamelijk door boeren gebruikt en konden zowel mensen als goederen en hooi vervoeren. De Sjees en de Tilbury zijn meer luxe landaanspanningen en de Wagonette en de Phaeton werden evenals de Jachtwagen en de Rallycart door de land-adel gebruikt. Wagonettes en Jachtwagens waren geschikt voor het vervoer van meerdere personen, de Rallycart kon slechts twee personen vervoeren.

Kledingvoorschriften

Tijdens de verschillende tochten voor authentieke rijtuigen is het van belang dat de rijders en meerijders gekleed zijn in kleding die bij het rijtuig past; geen avondkleding op een landaanspanning bijvoorbeeld. Ook etiquette is belangrijk en hier wordt zoveel mogelijk op gelet; een eigenaar-rijder draagt een grijze hoed en mag met disselkettingen rijden, terwijl een koetsier in dienst van de eigenaar een zwarte hoed draagt en alleen met disselriemen mag rijden

Beoordeling

Er is een grote variëteit in aanspanningen, waarbij diverse paardenrassen en rijtuigen uit allerlei delen van de wereld meedoen. Men rijdt vaak in kleding uit de tijd waarin het rijtuig gebouwd is. Ook de streek per land is hierbij van belang. Bij de jurering wordt gelet op de veiligheid en er wordt gekeken of het paard en het rijtuig schoon en verzorgd zijn. De authenticiteit is een belangrijk onderdeel bij de jurering. Van groot belang is of het geheel bij elkaar past.

De juryleden zijn voor deze discipline speciaal opgeleid.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Rijtuigen op het spoor
  • Mensport