Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Belgisch warmbloed paard

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf BWP)
Ga naar: navigatie, zoeken
BWP: Het Belgisch Warmbloed Paard
Bwp hoofdfoto.jpg
Bwp1.jpg
Stokmaat: 1,55 - 1,75 meter
Kleur: Vos, bruin, zwart, schimmel
Land van herkomst: België
Link naar stamboek: http://www.bwp.be

Het Belgisch Warmbloed Paard, afgekort BWP, is het welbefaamde Belgische sportpaard. Al 50lang is het de leverancier van topsportpaarden op vlak van elke sport. Hun slogan is dan ook "Bred to perform".

Geschiedenis

Ontwikkeling

Eerst was er de Landelijke Ruiterij (in 1937 opgericht in het West-Vlaamse Boezinge door Kanunnik de Mey) en ten behoeve van de sport ontstond via invoer van paarden uit verschillende landen wat nu wereldwijd het Belgisch Warmbloed Paard (BWP) heet. Het stamboek BWP werd opgericht op 28 maart 1955 en in het Belgisch Staatsblad ingeschreven onder de naam “VZW Nationale Fokvereniging van het Landbouwrijpaard”. Tussen het eerste toernooi van de Landelijke Ruiterij in Boezinge in 1937 en de officiële oprichting (na proefperiode) ligt bijna 20 jaar.

De eerste toernooien werden met gewone trekpaarden gereden. Er bestond al een kleine fokkerij van Halfbloedpaarden voor het leger en de Franstalige adel en bourgeoisie, maar die was niet toegankelijk voor de kleine Vlaamse boer. Het was namelijk tot 1954 bij wet verboden om warmbloedpaarden te fokken. De opkomende mechanisatie van de landbouw gaf de aanzet tot het afschaffen van die wet. Eerst werden de paarden alleen nog maar ingezet voor het lichtere werk op de landbouwbedrijven, nadien verdween het zware trekpaard volledig uit beeld en werd de baan vrijgemaakt voor het recreatiepaard. De benaming landbouwrijpaard werd logischer wijze veranderd in Warmbloedpaard.

Het BWP moest van nul beginnen, er was geen traditie, geen ervaring om met warmbloeden te werken en te rijden. En nog minder was er de “knowhow” in het fokken van een typisch warmbloedrijpaard. De eerste fokkers van BWP tastten in het duister. Er werd eerst hier en dan ginder leentjebuur gespeeld en veel geëxperimenteerd. In het begin werden er vooral veel hengsten en fokmerries uit Gelderland geëxporteerd. Maar al gauw richtten de fokkers hun blik op Normandië en het Selle Français paard. Ook hengsten uit Hannover kwamen de Belgische fokkerij verrijken. Normandië en Hannover waren geen toeval. Beide fokrichtingen hadden een lange traditie uitgebouwd en hadden veel ervaring in het fokken van rijpaarden. Uit Frankrijk kwamen vooral zonen van Ibrahim, uit Hannover eerst Flügel en later Lugano. Marcel Van Dijk importeerde de driejarige Holsteiner Codex en door de mix van deze Duitse hengsten let Nederlandse en Franse fokmerries kwam er een outcross tot stand die 40 jaar later het BWP succesvol heeft gemaakt en nog steeds de basis vormt van de Belgische warmbloed fokkerij.

Fokkerij

Vier hengsten hebben van bij de start grote invloed gehad op het verdere evolueren van het Belgische Rijpaard. Dit waren Ibrahim, Flügel, Lugano en Codex. Een pracht voorbeeld van de geslaagde hengstenkeuzes is Darco. Darco is een vereniging van Lugano en Codex, twee van de stamvaders van het Belgische Warmbloed paard.

In de 50 jaar tijd dat BWP bestaat, zijn er al veel hengsten dien hun stempel hebben gedrukt. Naast Darco zijn er nog andere geslaagde fokprodukten van BWP. Fantastique en Fleuri du Manoir zijn beide producten van Ibrahim. Deze twee hengsten hebben ook hun stempel gedrukt, Fleuri du Manoir als merrie-maker en Fantastique als sportpaarden-maker. Andere beroemde BWP’ers zijn Feinschnitt I, Parco, Clinton, Jus de Pomme (Olympische gouden medailles), Lys de Darmen, Major de la Cour en Skippy II.

Jaarlijks zorgen de BWP hengsten en merries voor een 4000-tal veulens. Momenteel telt BWP 67 hengstenstations en 142 actieve dekhengsten. De fokvereniging BWP houdt de stamboeken van de volgende rassen bij: het Belgisch Warmbloedpaard, het Belgisch tuigpaard, de Belgische rijpony (BRP), de Belgische Connemarapony en de Belgische Dartmoorpony.

BWP-Ambassadeur

Een dekhengst kan de titel BWP-Ambassadeur krijgen als hij zelf heeft deelgenomen aan een Olympische finale of als een nakomeling van hem hieraan heeft deelgenomen of als minimaal 5 van zijn nakomelingen zijn opgenomen in de lijst met internationaal presterende paarden van de WBFSH. Daarnaast moet de dekhengst zelf in de top 100 staan van de lijst van de dekhengsten. [1]

De volgende hengsten zijn BWP-Ambassadeur:

 • Darco, 1980, Lugano van la Roche x Codex
 • Skippy II, 1984, Galoubet A x Gaur xx, vader van Dirk Demeersmans Tymoon van de Calloomeerschen
 • Landetto, 1987, Landgraf I x Ronald, vader van Denis Lynch' Upsilon d'Ocquier
 • Heartbreaker, 1989, Nimmerdor x Silvano
 • Pavarotti van de Helle, 1989, Pilot x Direx, overleden
 • Nonstop, 1990, Darco x Carneval, vader van Bernardo Alves' Topic van 't Voorhof
 • Ohio van de Padenborre, 1991, Quidam de Revel x Fleuri du Manoir, vader van Jeroen Dubbeldams Up and Down
 • Parco, 1992, Darco x Attack Z
 • Clinton, 1993, Corrado x Masetto
 • Quintus, 1993, Pavarotti van de Helle x Garitchou x

Exterieur

 • Hoofd, ogen en oren: edel hoofd met expressieve ogen en intelligent orenspel;
 • Hals: voldoende lengte, met voldoende oprichting en goede bespiering;
 • Schoft: lang goed ontwikkelde schoft;
 • Rug: voldoende draagkracht, voldoende soepel, niet te lang;
 • Schouder: moet voldoende lang zijn en schuin gelegen;
 • Borst: evenwichtig gebouwd (niet te smal, niet te breed);
 • Lendenen: goed gevormd en aangesloten;
 • Kruis: voldoende hellend en voldoende lengte;
 • Voorste en achterste benen: het beenwerk moet krachtig zijn en voldoende bot. Het moet droog en correct ingesteld zijn;
 • Kleur: vos, bruin, schimmel, zwart;
 • Hoogte (volwassenen): 1,55 - 175 meter;
 • Gewicht (volwassenen): voldoende massa, met zeer veel bespiering (geen dunne en spichtige paarden);

De bewegingen moeten voldoende vanuit de achterhand zijn. Ze moeten door de rug en de lendenen te gaan.

 • Stap: ruim en soepel, zonder overhaasting of telgang;
 • Draf: soepel en ruim, terreinwinnend;
 • Galop: ruim en evenwichtig, krachtig gesprongen vanuit een onderkomende achterhand;

Dank zij het goed uitgestippelde fokkerij-selectieprogramma, verkreeg men het nu wereldvermaarde en alzijdige Belgische Warmbloedpaard dat mooi, correct en harmonieus gefokt wordt, met lange lijnen en aangename, ruime soepele bewegingen.

Karakter

BWP-paarden zijn aangenaam te rijden, hebben een goed karakter en een plezierig temperament. Zowel de topruiter als de gewone paardenliefhebber vindt zijn gading bij de BWP-paarden. Met hun verankerde basiskwaliteiten, hun fijn karakter en hun lekker temperament, kunnen zij immers alle opgaven succesvol aan.

Gebruik

Het Belgische Warmbloed Paard is vooral leverancier van springpaarden. Maar ze worden ook veelvuldig gebruikt als dressuurpaard, eventingpaard en recreatiepaard. Op het WK Eventing voor jonge paarden (6-7 jaar) behaalde het Belgisch Warmbloed Paard een tweede plaats in het eindklassement voor stamboeken achter het Franse stamboek ‘Selle Français’. Bekende BWP’ers in de dressuur zijn Paganini, Mister Saygon en Saros van ’t Gestelhof. Een bekende BWP’er in de eventing is Quick Misaura.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. Heartbreaker treedt toe tot BWP-Ambassadeurs, 13 maart 2007, http://www.bwp.be/nl/ (geraadpleegd op 29 maart 2008)