Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bardigiano

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Bardigiano
Bardigiano hoofd.jpg
Bardigiano zijkant.JPG
Stokmaat: tot 1.32 meter
Kleur: bruin en zwart
Land van herkomst: Italië
Link naar stamboek: http://www.bardigiano.it/

De Bardigiano is een Italiaanse bergpony.

Geschiedenis

De Bardigiano stamt uit een oeroude foklijn en is zeer waarschijnlijk verwant aan de Abellium. De Bardigiano komt oorspronkelijk uit de Apennijnen, in Italië. Deze pony's zijn dan ook zeer goed aangepast aan het leven in een ruig en bergachtig gebied. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werden de Bardigianomerries vooral gebruikt om goede muildieren te fokken. Hierdoor werd het aantal zuivere Bardigiano's steeds minder. Om dit te herstellen werden er na de Tweede Wereldoorlog hengsten van andere rassen ingekruist. Hierdoor verloor de Bardigiano sommige van zijn kenmerkende eigenschappen. Er werd in 1972 een comité opgericht om de Bardigiano voor uitsterven te behoeden; en met succes.

Exterieur

De Bardigiano is erg robuust gebouwd. Ze hebben een verfijnd ponyhoofd met intelligente ogen en kleine oren. Ze hebben een sterke, enorm gespierde hals. De schouders zijn soms wat steil maar ze zijn wel erg krachtig. Ze zijn in de rug vaak wat kort, met een ronde ribbenkast en een goed gespierde achterhand. De benen zijn vaak wat kort maar wel erg sterk, met brede gewrichten, korte pijpen en harde hoeven.

Karakter

De Bardigiano heeft een rustig en erg vriendelijk temperament. Ze zijn net als veel andere bergpony's erg taai, gehard en erg stapzeker.

Gebruik

De Bardigiano is door zijn temperament erg geschikt voor trektochten en als kinderpony. Door hun sterke bouw zijn ze ook prima geschikt voor licht tuigwerk, landbouwwerk en als lastdier.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • PAARDEN & PONY'S door Tamsin Pickeral


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.