Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Barouche

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een Barouche is een vierwielig dienstrijtuig met open koetsiersbok, geschikt voor enkelspan of tweespan paarden. Het rijtuig biedt plaats aan twee of vier passagiers, die worden beschermd door een kap. Ook bekend als de "Duitse wagen".

Types Barouche

We onderscheiden twee types:

  • Selbstfahrer
  • Zakmodel

Selbstfahrer

Selbstfahrer

Vierwielig, 4-persoons dienstrijtuig met wegklapbare 2-persoons koetsierszit en voorscherm, geschikt voor enkel of dubbelspan paarden. Schuitvormige houten bak, onderstel en wielen. Aan weerszijden een klein portier met greep. Boven de voor en achterwielen twee lange gebogen spatborden, waartussen een opstapijzer. Achterzijde een neerklapbare huif met aan de voorzijde kleine scharnierende vensters. De kap met zwart leerdoek overtrokken en aan de zijkanten scharnierende kapijzers. In de bak zitplaats twee personen die de rijrichting op kijken en daar tegenover 2 klapzitjes of een wegklapbaar kinderzitje, die naar elkaar gericht zijn, het zogenaamde Vis à Vis. Het interieur en de bokzit bekleed. Een Barouche is vaak geschikt voor aanspanning 'à la daumont', vanwege de wegklapbare koetsierszit. Wielen voor 12 spaken, wielen achter 14 spaken. Wieldiameter voor: rond 90 cm. Wieldiameter achter: rond 1.10 meter.

aanspanning 'à la d'aumont

Een bijzondere wijze van aanspannen is de aanspanning a la d'Aumont. Hierbij wordt een vierspan niet vanaf de bok gereden maar door ruiters op de bijdehandse (linker)paarden. Die paarden waren dan ook opgetoomd als rijpaarden. Deze methode van rijden werd geïntroduceerd door Duc D'Amont, tijdens het regiem van Lodewijk de 1e. Bij een tweespan sprak men van Demi-d'Aumont.

Zakmodel

Zakmodel

Vierwielig 4-persoons dienstrijtuig voor twee- of vierspan paarden. Met koetsiersbok en achter een knechtenbank. De koetsiersbok met bergruimte, de hals verbonden aan de bak. Gelakte bak, onderstel en wielen, versierd met biezen. De bak met kleine scharnierende portieren. Zwartlederen voorscherm en dito spatschermen voor en achter en metalen zweepkoker. Lederen kap met zwarte kapijzers, waarop witmetalen rozetten. Binnenbak met zwarte gecapitonneerde rug- en zitkussens. Rechts een blankmetalen remwiel. De wielen met 12 spaken voor en 14 spaken achter. Wieldiameter voor: rond 90 centimeter. Wieldiameter achter: rond 1.10 meter.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten