Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Barouchet

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een Barouchet is een vierwielig landelijk rijtuig, een kleine versie van de Barouche of een verkort exemplaar door verwijdering van het voorstuk.

Types Barouchet

We onderscheiden een aantal types, onder andere:

  • Groninger Barouchette
  • Barouchet uit Duitsland

Groninger Barouchette

Echte streekgebonden rijtuigen zijn nogal zeldzaam, omdat ze zich vaak in een relatief kleine streek ontwikkelden. De Groninger barouchet kwam niet alleen voor in de Noordelijke provincies, maar ook in Noord-Duitsland. Het zijn gesloten rijtuigen met een schijn- of vouwkap en een kast die de vorm heeft van een barouche of soms zelfs een landaulette. Evenals bij de kerkbrik loopt de kap door tot over de bokzit.

Groninger Barouchet

Vierpersoons landelijk rijtuig met overhuifde koetsierszit, geschikt voor enkelspan of tweespan paarden. Schuitvormige kast, aan de zijkanten twee portieren met 'verzinkbare' vensters, eronder opstapijzers. Naast de portieren 'halve' facetgeslepen vensters. Verticaal lederen voorscherm met ijzeren instapgrepen, opstapijzers. Tussen de bokzit en de rijtuigkast een houten tussenschot met rechthoekig venster. Achterkant van de kast met neerklapbare zwartlederen huif en scharnierende kapijzers. De huif afneembaar. Het interieur met twee 2-persoons passagiersbanken. De wielen met 12 spaken voor en 14 spaken achter. Wieldiameter voor: rond 1 meter. Wieldiameter achter: rond 1.20 meter.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van een Duitse Barouchet

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.