Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Beenbescherming (western)

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

In de westernsport kom je veelal andere bescherming tegen dan in de Engelse sport. Tijdens wedstrijden is alleen beenbescherming toegestaan bij de diciplines met vee, de reining, de barrelrace en polebending.

Bell Boots

Deze zijn er in stof, leer of neopreen. Ze zijn goed vergelijkbaar met de ‘engelse’ springschoen. Sommige varianten hebben een verdikking in het midden, die in de kootholte past, wat het draaien van de bell-boots tegengaat. De bell boot is ter bescherming van kroonrand, hoef en hoefballen tijdens bijvoorbeeld stops en spins.

Overreach Boots

In tegenstelling tot bell boots zijn deze aan de voorkant open, waardoor alleen de achterzijde van het been/de hoef beschermd wordt.

Skid Boots

Dit zijn de beschermers rond de kogels van de achterbenen die zorgen dat de kogels tijdens een slidingstop niet beschadigd raken door het contact met de grond. Als het paard tijdens de slidingstop diep met zijn kogels door het zand gaat kunnen er brandblaren ontstaan door het contact met de bodem. Vaak is het materiaal neopreen met een versterkt (leren) gedeelte.

3-in-1 beschermers

3-in-1 beschermers in actie

Deze beschermers van (vaak) neopreen beschermen het onderbeen: voornamelijk de pezen en de kogel. De 3-in-1 beschermers heb je voor de voor- en achterbenen. Ze zijn wel verkrijgbaar in het leer, maar dan moet je geduld hebben en lang zoeken.

Knee Boots

Knee boots zijn vaak van neopreen. Ze beschermen de voorknie tegen aantikken door de andere voorknie. Bijvoorbeeld bij de Franse Stand komt dit veel voor. Vaak zijn ze in 1 maat verkrijgbaar en zo aan te passen dat ze geschikt zijn voor elke paardenknie.

Splintboots

De splintboots kun je zien als de ‘engelse’ pijpkous. Ze beschermen de benen voornamelijk aan de binnenzijde.

Combo boots

Dit is een combinatie van 3- in 1 beschermers en bell- boots. De combo boot geeft dus bescherming aan kogel, pezen en kroonrand, hoef en hoefballen. Ze zijn verkrijgbaar in neopreen.

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van Bell Boots, Overreach Boots, Skid Boots, Knee Boots, Splintboots en Combo Boots

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.