Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Berggeit

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De berggeit is een oefening in de vrijheidsdressuur

Berggeit

Uitvoering

Bij de berggeit plaatst het paard de achterbenen (vrijwel) tegen de voorbenen aan. Het hoofd wordt door het paard laag gehouden. Wanneer het paard de oefening mag afbreken stapt het voorwaarts uit de berggeit.

Achtergrond

De berggeit is een oefening die zijn oorsprong kent in de klassieke dressuur. Doordat de achterbenen zo ver naar voren geplaatst worden komt de achterhand bijzonder ver onder en worden de rugspieren van het paard opgerekt. In de natuur is de berggeit een voorstadium van het liggen, het paard brengt eerst de benen bij elkaar waarna het door de voorbenen zakt en uiteindelijk door de achterbenen zakt.

Problemen

Het paard blijft voorwaarts lopen

Het is van belang dat het dier eerst leert om halt te houden op commando. Bij het aanleren van de berggeit kan het makkelijk zijn om het dier een begrenzer te geven door het bijvoorbeeld met de voorbenen ergens op te laten staan of door iets voor de borst te houden.

Het paard zet de achterbenen niet naar voren

Hierbij is timing enorm belangrijk. Door iedere voorwaartse millimeter direct te belonen gaat het paard begrijpen dat het te doen is om het voorwaarts plaatsen van de achterbenen. Ook geduld is uiteraard belangrijk, dit is voor het paard een enorm lastige en intensieve oefening die veel van zijn spieren vergt.

Bronnen, referenties en/of voetnoten