Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bietenpulp

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Bietenpulp brok
Bietenpulp is in verschillende vormen verkrijgbaar waaronder brokjes of snippers. Het bevat veel goed verteerbare vezels in de vorm van pectine en levert energie door de suikers/koolhydraten die erin nog zitten ook bevat het (in geweekte vorm) veel vocht. Het is daardoor een ideaal voedingsmiddel voor paarden die langdurige arbeid moeten verrichten, zoals endurancepaarden, of om paarden op gewicht te laten komen. Daarnaast heeft bietenpulp een laag eiwitgehalte.

Door het hoge vezelgehalte en de hoeveelheid energie zit pulp eigenlijk tussen een krachtvoer en ruwvoeder in, waardoor het goed in het rantsoen te passen is. Het wordt net als ruwvoeders in de dikke darm afgebroken door micro-organismen (bacteri├źn) waarbij vluchtige vetzuren vrijkomen die worden opgenomen in het bloed. Voor paarden vormen deze vluchtige vetzuren de voornaamste energiebron.

De pulp is eigenlijk het afvalproduct van de suikerindustrie. Uit suikerbieten wordt suiker gehaald door onder andere het gebruik van kalkwater. Wat overblijft na de extractie van de suiker is pulp. Dit maakt de bietenpulp tot een calciumrijk product en relatief fosforarm. Hierdoor is het prima te combineren met granen of zemelen, aangezien die juist fosforrijk en calciumarm zijn.

Bietenpulp geweekt
Een belangrijk punt waar je op moet letten als je bietenpulp wilt gaan voeren is dat je het eerst moet weken. De brokjes zetten namelijk snel uit waardoor je paard van de ongeweekte brokjes een slokdarmverstopping of zelfs een maagscheuring kan oplopen. Afhankelijk van hoe de brokjes of snippers geperst zijn is een minimale weektijd van 6 uur aan te bevelen. Soms wordt langer geadviseerd, maar gezien de snelheid waarmee de brokjes bij het paard in de slokdarm en maag uitzetten is dat niet nodig. Voor het weken van 1 kilogram brokjes is al snel 3 tot 4 liter water nodig.

Let er bij hoge temperaturen op dat je de bietenpulp niet te lang laat staan. Het kan dan namelijk gaan gisten en is niet meer bruikbaar.

Bronnen, referenties en/of voetnoten