Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Veilig handelen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Als je met iemand handelt over het internet, is er altijd een klein risico dat een transactie verkeerd afloopt. Hieronder vind je een aantal tips om dat risico zo klein mogelijk te maken.


Weet met wie je zaken doet

Zorg ervoor dat je weet met wie je zaken doet. Als je een artikel van iemand koopt, neem geen genoegen met enkel een girorekeningnummer maar vraag naar een adres en een vast telefoonnummer. Op die manier kan je áls er iets fout gaat in ieder geval achterhalen wie de schuldige is. Een Boktnaam en een gironummer is niet genoeg om achter iemands identiteit te komen.

Weet wat je koopt

Vooral bij gebruikte artikelen kan de staat waarin een artikel verkeert van belang zijn. Vertrouw niet volkomen op een verkoper die zijn zadel als 'zo goed als nieuw' beschrijft, vraag om foto's van het artikel zodat je kan zíen of het inderdaad zo goed als nieuw is. Op die manier loop je niet tegen vervelende verrassingen aan als het artikel bezorgd wordt. Maak van te voren afspraken over de mogelijkheid om een artikel terug te sturen aan de verkoper èn welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Bijvoorbeeld: terugsturen mag, maar de koper betaalt dan wel de verzendkosten

Neem geen overbodige risico's

Als het even mogelijk is, stap dan in de auto/trein om een artikel zelf af te halen. Dan weet je precies wat je koopt en van wie je het koopt en loop je het minste risico.

Gebruik altijd je gezonde verstand

Als je via Bokt iets aangeboden wordt wat te mooi is om waar te zijn (nieuwe of weinig gebruikte artikelen voor prijzen ver onder de eigenlijke waarde), ga er dan niet op in maar waarschuw de moderators. Als mensen willen betalen met middelen die jij niet begrijpt (cheques, western union money order), zie van de verkoop af.


Verzendtips

Als je iets (ver)koopt wat met de pakketpost verzonden moet worden dan zijn er verschillende opties:

Uiteraard zijn er nog meer bedrijven die pakketpost verzorgen, de hierboven genoemde bedrijven zijn gespecialiseerd in het verzenden van pakketten voor en door particulieren.

Als je een pakket aanbiedt dan is het belangrijk om altijd om een verzendbon te vragen waarop een pakketnummer (oftewel trackingcode) staat. Deze bon dient als bewijs dat het pakket aangeboden is en aan de hand van de trackingcode kun je nagaan waar het pakket zich bevindt. De koper zal het op prijs stellen als je deze trackingcode doorgeeft, dan kan hij/zij immers in de gaten houden wanneer het pakket verwacht mag worden. Bewaar het bonnetje altijd totdat je de bevestiging hebt dat de koper het artikel ontvangen heeft.

Zeker bij duurdere artikelen is het aan te raden om verzekerd te verzenden. Je betaalt er een klein bedrag extra voor, maar daar krijg je wel zekerheid voor: als er iets met het pakket gebeurt, krijg je de waarde vergoed. Een andere manier om meer zekerheid te krijgen is onder rembours verzenden. Je betaalt dan pas aan de postbode die er op zijn beurt voor zorgt dat het geld bij de verkoper terecht komt.

Kleine artikelen kun je in een envelop met de gewone post verzenden, hiervoor betaal je minder dan pakketpost. Vraag jezelf af of dat het risico waard is: je krijgt immers geen track & trace code, dus zowel de koper als de verkoper hebben geen bewijs dat het artikel verstuurd of ontvangen is. Zeker bij duurdere (maar kleine) artikelen, kan het de moeite waard zijn om toch voor verzekerd verzenden te kiezen.

Stuur nooit geld op via de post. Ten eerste is dit in Nederland niet toegestaan, ten tweede heb je altijd de kans dat het ergens in het proces kwijtraakt en ten derde heb je geen bewijs dat je het geld ook daadwerkelijk opgestuurd hebt.