Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Brazilian Sport Horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Brazilian Sport Horse
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: Merries 1.65m,

Hengsten 1.68m.

Kleur: Alle kleuren toegestaan.
Land van herkomst: Brazilië
Link naar stamboek: http://www.brasileirodehipismo.com.br

De Brazilian Sport Horse of anders genoemd Cavalo Brasileiro de Hipismo is een ras afkomstig uit Brazilië ontstaan uit de belangrijkste Europese en Zuid-Amerikaanse bloedlijnen van reeds bewezen spring- en dressuurpaarden. Hiervoor werden verschillende rassen gebruikt, zoals Hannoveraan, Holsteiner, Oldenburger, Trakehner, Westfaler, Engels volbloed en de Selle Français. Het doel is een ras te creëren dat uitblinkt in de verschillende facetten van de paardensport.

Geschiedenis

De Brazilian Sport Horse of in Brazilië kortweg BH (BéHáKá) genoemd, is een relatief jong ras dat valt onder het op 9 juli 1977 opgerichte stamboek SBBCH (Stud Book Brasileiro do Cavalo de Hipismo) en wordt geleid door de ABCCH (Accociação Brasileira de Criadores do Cavalo de Hipismo).

De ABCCH is opgezet door een groep paardenliefhebbers welke een gemeenschappelijk ideaal hadden: het fokken en doorontwikkelen van een paardenras met groot talent en inzetbaarheid voor de paardensport. Om aan dit ideaal te voldoen werden warmbloedpaarden uit binnen- en buitenland aan een rigoureus selectieproces onderworpen, de doorverwezen paarden werden omschreven als 'Raças Formadoras': rolmodel voor het toekomstige B.H. paard. Deze paarden moesten naast een juiste bouw en beweging tevens officieel erkend zijn als zeer getalenteerd voor de paardensport.

Het ABCCH kreeg in hetzelfde jaar van oprichting erkenning van het Ministerie van Landbouw om het BH ras officieel te mogen vertegenwoordigen in Brazilië. Het stamboek is, zonder winstoogmerk, verantwoordelijk voor het bevorderen van de ontwikkeling van het Brazilian Sport Horse ras.

In de 30 jaar die volgden werd het stamboek voorgezeten door, Enio Monte (1977-1983 en 1987-1989), Henry Victor Foroni (1983 tot 1987), Caio Luiz Figueiredo (1989-1991), Benedictus Nicotero Zoon (1991 tot 1994), Vittorio Sicherle (1994-1996), Wolfgang Franz Joseph Sauer (1996 tot 1998), Gilberto de Souza Filho Biojone (1998 tot 1999), Luiz Alberto dal Canale (2000 tot 2001) en opnieuw Dr. Enio Monte die terugkeerde en het voorzitterschap bekleedt sinds 2002.

Momenteel heeft het ABCCH ongeveer 250 leden en meer dan 20.000 ingeschreven paarden, voornamelijk in de staat São Paulo. De vruchten van het harde werk worden nu geplukt, door constante verbeteringen is het gelukt om het ras mee te laten draaien in de hoogste regionen van de sport, zoals de twee bonzen team medailles tijdens de Olympische Spelen in Atlanta (1996) en Sydney (2000), en de 3 gouden team medailles tijdens de Pan-American Games. Vandaag de dag zijn tijdens de Nationale Braziliaanse Kampioenschappen voor Jonge Paarden maar liefst 95% van de paarden van BH afkomst.

Het stamboek is nog relatief jong en staat aan het begin van de doorontwikkeling van het ras. Door de grote genetische poel waaruit geselecteerd kan worden kan een inteeltcoëfficiënt dicht bij nul gehandhaafd blijven, dit maakt de invoering van diverse programma's voor de genetische verbetering van het ras mogelijk. Het stamboek blijft streven naar bekendheid van de BH, begeleiden en stimuleren van de fokkerij en integratie van nieuwe voortplantingstechnieken en training.

Exterieur

Een licht, wendbaar en groot paard, medium hoofd met een recht of licht hol profiel, medium hals duidelijk uit de borst en schouders komend met een hoek van maximaal 90 graden, prominente schoft, schouders met een hoek van ongeveer 55 graden ten opzichte van de horizontaal, rug goed aangesloten op de lendenen en het kruis, sterke ledematen.

  • Ideale stokmaat: merries 1.65m, hengsten 1.68m.
  • Ideale borstomtrek (gemeten vanaf 5 jaar): Merries 1.85m, hengsten 1.90m.
  • Ideale omtrek pijpbeen: merries 20,0cm, hengsten 21,5cm.

De paarden moeten beschikken over levendige, relatief verheven en ruime gangen.

Alle vachtkleuren zijn toegestaan.

Hengsten mogen worden ingeschreven voor de keuring vanaf een leeftijd van 30 maanden tot en met 84 maanden. Merries kunnen de predicaten: Elite, Premium, Competition en Special verkrijgen.

Karakter

Brazilian Sport Horses beschikken over moed, intelligentie en elegantie in de bewegingen. Ze hebben een comfortabele draf, zijn behendig en slim, zeer volgzaam en makkelijk te hanteren.

Gebruik

De Brazilian Sport Horse is gefokt voor elke vorm van paardensport, zoals springen, dressuur en eventing. Momenteel worden er per jaar worden ongeveer 50 BH sportpaarden vanuit Brazilië naar Amerika en Europa geëxporteerd.

Prestaties

Ondanks het korte bestaan van het ras hebben reeds 5 BH´s succesvol aan de Olympische Spelen meegedaan.

  • Team Brons Springen in Atlanta (1996) voor de BH´s: Aspen Joter, Calei Joter, Cassiana Joter en Adelfos.
  • Team brons Springen in Sidney (2000) voor de BH´s: Aspen Joter, Calei Joter en Marco Metodo.

Een andere bekende BH is Singular Joter II. In 2000 verkreeg hij een derde plaats tijdens de World Breeding Championships for Young Horses (categorie 5 jarigen) in Lanaken, Belgie, en in 2007 won hij teamgoud tijdens het springen op de Panamerican games.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: hoofdfoto en standfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.