Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bucephalus

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Bucephalus (oud-Grieks: Βουκέφαλος, "koeienkop", een samentrekking van βούς, "koe" en κεφαλή, "hoofd")[1] was volgens de legendes het paard van Alexander de Grote. Er zijn veel verhalen over hem te vinden, het ene nog fantastischer dan het andere. Maar de legendes zijn het er over eens dat het een formidabel strijdros was en dat het Alexander de Grote droeg tijdens verschillende veldslagen. Bucephalus zou afstemmen van één van de vleesetende merries van Diomedes die werden getemd door Herakles.

Bucephalus zou eerst het paard worden van de broer van Alexander, maar de dag dat hij aan hem werd aangeboden bleek het dier ontembaar. Hij was wild en beet en schopte naar iedereen die hem benaderde. Ook de nieuwe eigenaar van het paard kon niet bij hem in de buurt komen. Alexander had dit van een afstand bekeken, en had gezien dat het paard bang was van zijn eigen schaduw. Op het moment dat hij het paard benaderde draaide hij zijn hoofd naar de zon, en Bucephalus bleek zo mak als een lammetje.

Over het uiterlijk van Bucephalus bestaan verschillende verhalen. Hij zou groot en zwart zijn, met een vlek in de vorm van een os op zijn voorhoofd. Of groot en stralend wit, mooier nog dan het mythische paard Pegasus. En weer anderen beschrijven hem als een groot wit paard met manen en een staart als pauwenveren.


Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bucephalus