Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Budjonny

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Budjonny
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,55 - 1,65 meter
Kleur: meer dan 80% goudvos, geen schimmel
Land van herkomst: Rusland
Link naar stamboek: link naar het stamboek

De Budjonny is vernoemd naar maarschalk Semjon Michajlovitsj Boedjonny, een Russische cavaleriecommandant in het Russische leger ten tijde van de Russische revolutie. De Budjonny is een mengeling van inheemse Russische rassen en geïmporteerde Engels Volbloeds.

Geschiedenis

Het ras Budjonny is een jong ras, het werd pas na de Russische revolutie ontwikkeld door locale rassen te kruisen met geïmporteerde Engelse Volbloeden. De hoofdreden was het grote tekort aan geschikte cavaleriepaarden en de grote verliezen tijdens eerdere oorlogen.

De fokkerij werd meteen groots aangepakt en er werden diverse staatsstoeterijen opgericht in de streek om Rostov. In deze staatsstoeterijen werden de beste Don- en Tsjernomor merries geselecteerd en gekruist met de beste Engelse Volbloeden. Don- en Tsjernomor-paarden waren kozakkenpaarden die op de steppes rond Krasnodar leefden. Een eerder experiment op de staatsstoeterijen met Kirgizische en Kazachse paarden mislukte omdat deze grote fouten in lichaamsbouw vererfden.

De eerste producten uit deze kruisingen werden Anglo-Dons genoemd. De best Anglo-dons werden weer gekruist met elkaar en hieruit ontstond de genetische basis voor de Budjonny. Dit basismateriaal bestond uit 657 merries, te weten 259 Anglo-Dons, 261 Anglo-Dons gekruist met Tsjernomors en 37 Anglo-Tsjernomors. Deze merries werden op hun beurt gekruist met Anglo-Don hengsten. De merries die hieruit voortkwamen en die in type niet genoeg voldeden aan het Engels volbloedtype werden teruggekruist met een Engels Volbloed.

Het ras Budjonny werd in 1949 officieel erkend.


Exterieur

In de beginperiode werd nog onderscheid gemaakt in 3 types: "massief", "oosters" en "gemiddeld". Door de toenemende vraag naar een paard geschikt voor de wedstrijdsport, werd een type met een hoger volbloedgehalte doorontwikkeld.

De Budjonny heeft een sterke bouw en stevige benen met kleine hoeven. Het lichaam is goed geproportioneerd en een diepe borstkas zorgt voor een grote longinhoud. De hals is tamelijk lang en recht maar staat mooi in verhouding met de rest van het lichaam. Het hoofd is elegant en fijn gebouwd. Meer dan 80% van de paarden is voskleurig met een gouden gloed over de vacht, dit is een erfenis van de Don en de Tsjernomors.

Karakter

De Budjonny heeft een rustig, meegaand karakter en is erg werkwillig. Het ras heeft een uitzonderlijk groot uithoudingsvermogen.

Gebruik

De oorspronkelijke Budjonny werd gefokt om te dienen als cavaleriepaard. Na de carrière in het leger werd het ras omgevormd tot sportpaard. De Budjonny presteert door zijn grote uithoudingsvermogen erg goed in lange-afstandsritten en eventing, zelfs dressuur is mogelijk dankzij zijn goede, vlakke gangen.

Het meest succesvol is de Budjonny op de renbaan. De jonge paarden worden als 2-jarige over een afstand van 1200 meter getest en de gemiddelde tijd is 1 minuut en 16 seconden.

De hengst Zanos legde in 24 uur 309 kilometer af met slechts 4 uur rust. Op een andere tocht legde hij in 15 dagen 1800 kilometer af.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: hoofdfoto en standfoto van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.