Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Camargue

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Camargue
Camarguepaard hoofdfoto.jpg
Camarguepaard standfoto.jpg
Stokmaat: 1.45 - 1.55 meter
Kleur: schimmel
Land van herkomst: Zuid-Frankrijk
Link naar stamboek: http://www.terre-equestre.com/cheval-camargue/aecrc.php

De Camargue is een oeroud ras uit de Rhône-delta in Zuid-Frankrijk waar hij vaak opgroeit in halfwilde kuddes.

Geschiedenis

De Camargue is een van de oudste ponyrassen en valt onder de oerpaarden, zoals onder andere de Tarpan en het Przewalskipaard. De herkomst van het ras is niet helemaal bekend. Sommigen zeggen dat het direct afstamt van het Diluviale paard dat is ontdekt bij Solutré, anderen denken dat de voorouders van een prehistorisch ras afstammen. Wel is er bekend dat er veel Oosters bloed in zit, zoals de Berber. Ze leven in het deltagebied rond de Middellandse Zee, een moerasgebied dat ze delen met zwarte stieren en roze flamingo’s. De paarden hebben een half wild bestaan. Ze leven in groepen van 40 tot 50 en kunnen tot op zekere hoogte vrij rond trekken. Het ras is sinds 1968 pas erkend.

Exterieur

Het exterieur van de Camargue heeft iets primitiefs. Het hoofd is gewoontjes, met zware kaken en een breed voorhoofd, met meestal een ramsneus. De oren zijn kort en de ogen groot en uitdrukkingsvol. De benen zijn stevig, en in verhouding vrij lang. De hals is recht, en er is weinig schoft. De staart en manen zijn weelderig en dik, de staart is laag aangezet. Een raszuivere Camargue heeft bovendien een soort geitenbaardje: lange en ruwe haren die van de wangen tot aan de onderlip lopen. De paarden worden donker geboren en verkleuren in de loop van de jaren naar schimmel in verschillende gradaties.

Karakter

De Camargue heeft een goed temperament, enorm veel moed. Ze zijn lenig en beweeglijk. De Camargue ontwikkelt zich langzaam en is pas volwassen met vijf tot zes jaar. De Camargue pony is niet snel, maar heeft een groot uithoudingsvermogen en kan zeer oud worden.

Guardians met hun Camargues
Speciaal Camarguezadel

Gebruik

De getemde paarden worden voornamelijk ingezet als veedrijvers van de zwarte stieren, als lastdier, maar ook nog tijdens de stierengevechten in de nabijgelegen arena’s. Daarnaast worden ze gebruikt om toeristen het gebied te laten verkennen.

Camarguezadel

De Guardian's (soort cowboys in de Camarque) gebruiken een speciaal zadel, het zogenoemde Camargue zadel. Dit zadel moet voor paard en ruiter comfortabel zijn, omdat ze soms dagen op de rug van het paard doorbrengen. Verder heeft het zadel net als andere zadels geschikt voor veedrijven, een mogelijkheid om touwen aan vast te maken. Het zadel heeft standaard een staartriem, om te voorkomen dan het van het paard afglijdt naar voren. En een soort korfbeugels, die bescherming bieden in het zilte moerasgebied.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten