Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Camargue zadel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Speciaal Camarguezadel

Het Camargue zadel of Guardian zadel wordt gebruikt door de Guardians (soort cowboys in de Camarque, de Rhonedelta in Zuid-Frankrijk). Het zadel stamt af van de zadels die ridders in de Middeleeuwen op hun paarden legden.

Gebruik

Dit zadel moet voor paard en ruiter comfortabel zijn, omdat ze soms dagen op de rug van het paard doorbrengen. Guardians zijn veedrijvers, die de zwarte stieren van de Camargue naar andere graasplekken drijven, maar ook nog traditionele feesten hebben waarbij het stierenvechten het hoogtepunt is. De stieren worden niet meer gedood tijdens deze gevechten. Het grootste evenement is van Course Landaise. Het zadel heeft veel weg van de Spaanse zadels.

Materiaal

Het zadel heeft, net als andere zadels geschikt voor veedrijven, een mogelijkheid om touwen/lasso’s aan vast te maken. Het zadel wordt handgemaakt en naar de pasvorm van het paard. In het hart van de Camargue, bij St. Marie de la Mèr, zitten nog een aantal traditionele zadelmakers. Vaak werd het leer nog bewerkt met verschillende motieven, tegenwoordig hebben ze zich aangepast aan de modernere vragen en is er keuze uit een langer zweetblad en nieuwere kleurcombinaties als bijvoorbeeld havana en honing.

Het zadel heeft standaard een staartriem, om te voorkomen dan het van het paard afglijdt naar voren. En een soort korfbeugels, die bescherming bieden in het zilte moerasgebied.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Unner