Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Cleveland bay

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Cleveland Bay
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1.65 - 1.70 meter
Kleur: bruin
Land van herkomst: Engeland
Link naar stamboek: http://www.clevelandbay.com/

De Cleveland Bay is een Engels paardenras wat nauwelijks voorkomt in Nederland en dus ook vrij onbekend is onder de Nederlanders.

Geschiedenis

De Cleveland Bay is het oudste onveranderde paardenras van Groot-Brittannië. Dit krachtige, vriendelijke warmbloedpaard dankt zijn naam aan de gelijknamige streek in het noorden van Yorkshire, Engeland. Al voordat de wegen voor wagens geschikt waren, werden deze paarden al ingezet voor het vervoer van goederen. Toen stonden de paarden ook wel bekend als ‘Chapmans Horses’, vernoemd naar rondreizende kooplieden (‘Chapmen’) die rondtrokken met hun spullen op de rug van hun paarden. In de 18e eeuw kwam de industriële revolutie op gang en werd de Cleveland Bay overbodig als trekpaard. Kruisingen met volbloeden vervolmaakten de bouw van het ras, waarna ze opgefokt werden tot uitstekende jachtpaarden. Deze paarden kregen de bijnaam Engels halfbloed Hunters.

Exterieur

De Cleveland Bay heeft een niet erg edel, groot hoofd met vriendelijke ogen. Deze paarden hebben een lange hals, rug en kruis. Ze beschikken over korte benen, goedgevormde spronggewrichten en een krachtige achterhand. De staart wordt hoog gedragen. De bewegingen van de Cleveland Bay maken duidelijk waarom het zo'n geschikt jachtpaard is: de stap is ruim, de draf energiek, het paard heeft een uitstekende galop en is een goede springer. De kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin, aftekeningen zijn niet toegestaan behalve een kleine kol aan het hoofd.

Karakter

Cleveland Bays hebben een gigantisch uithoudingsvermogen en een prettig, kalm temperament. Ze zijn zeer intelligent, gevoelig en leergierig, wat ze ideale paarden maakt voor de jacht en de sport.

Gebruik

De Cleveland Bay is een warmbloedpaard met vele toepassingen, zowel onder het zadel als in het span. Vroeger werden ze veelal gebruikt als trekpaarden, toen ze eenmaal veredeld werden door kruisingen met volbloeden ontstond de zogenaamde Engels halfbloed Hunter. Deze paarden zijn ideaal voor de jachtsport.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Georgie Henschel, geïllustreerde gidsen, paarden en pony's, Helmond, Uitgeverij Helmond B.V.: 1981
  • Josée Hermsen, geïllustreerde paarden encyclopedie, Lisse, Uitgeverij R&B : 1997Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: hoofdfoto, standfoto en actiefoto's

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.