Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Clydesdale

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Clydesdale
Clydesdalehoofd.jpg
Clydesdalestand.jpg
Stokmaat: 1.70 meter
Kleur: bruin, soms schimmel, roan en zwart, met grote aftekeningen
Land van herkomst: Schotland
Link naar stamboek: link naar het stamboek

De Clydesdale is een paardenras dat komt uit het dal van de Clyde in Schotland. Hij bestaat nog maar 150 jaar, maar is waarschijnlijk het invloedrijkste zware paard na de Percheron. Het ras ontstond doordat boeren de locale merries kruisten met zware Vlaamse hengsten. Daarnaast waren er ongetwijfeld kruisingen met de Shire.

Geschiedenis

Een opgevlochten staart tijdens de keuring

De eerste Clydesdales stamden af van de zware strijdrossen die de geharnaste ridders tijdens veldslagen droegen. Locale Schotse boeren in Lanarkshire (voorheen Clydesdale) kruisten deze zware Vlaamse hengsten met locale merries en hierdoor ontstond de Clydesdale, een stevig paard met een grote platte voet die geschikt was voor het werk in moerassige gronden van Schotland. De zware trekpaarden werden niet alleen voor de landbouw gebruikt maar ook als trekpaarden in de kolenmijnen van het district Lanarkshire en in de straten van Glasgow.

De locale boeren fokten een paard voor het gebruik maar twee befaamde 19e-eeuwse fokkers Lawrence Drew, hofmeester van de elfde hertog van Hamilton te Merryton en zijn vriend David Riddell, hadden hun hart verpand aan de verbetering van de Clydesdale.

In 1883 richtten ze de Select Clydesdale Horse Society op en keerden zich daarmee tegen het officiële Clysdesdale Horse Society Stud Book dat 5 jaar van tevoren was opgericht. Zij waren ervan overtuigd dat de Shire en de Clydesdale twee takken aan dezelfde stam waren.

In Groot-Brittannie en in de USA zijn er in de 19e eeuw stamboeken opgericht die de fokkerij van het Clydesdale paard registreren. Het Amerikaanse stamboek is het grootste Clydesdale-stamboek ter wereld.

Bekende hengsten

Binnen de 19e-eeuwse fokkerij waren de belangrijkste dekhengsten Prince of Wales 673 en Darnley 222. Het succes van deze hengsten werd verzekerd door de lijnen die ontstonden door de ene hengst met de beste dochter van de andere te kruisen.

Een vroeger paard, Glancer 335, wordt beschouwd als de stamhengst van het ras. Glancer was de zoon van “Lampit’s Mare” die in 1806 was geboren en waarschijnlijk afstamde van de Lochlyn-bloedlijn. Zijn nakomeling Broomfield Champion komt voor in de stamboom van Darnley en was de vader van Clyde (of Glancer 153), een paard dat via zijn twee zonen een heel bijzonder stempel op het ras drukte.

De moderne tijd

Door zijn goede eigenschappen zoals kracht, hardheid en goede karakter werd de Clydesdale zeer geliefd en werden de paarden naar alle Engelse kolonies verscheept. Tot op heden zijn er nog grote aantallen Clydesdales te vinden in de vroegere Wngelse kolonies Australië, Nieuw Zeeland, Canada en USA.

Einde 20ste eeuw leek het einde nabij voor de Clydesdale omdat het werkpaard snel vervangen werd door tractors en andere machines maar tegenwoordig heeft het paard zijn plek gevonden in de kleinschalige land- en bosbouw.

Exterieur

De Clydesdale is beroemd om zijn bewegingen, volgens het stamboek heeft het ras "een flamboyante stijl, een opvallend vurig voorkomen en een hoge knie-actie waardoor het een uitzonderlijk elegant trekpaard is". Het paard werd vooral gefokt vanwege de kracht en onverslijtbaarheid van de benen en hoeven. Deze zijn nogal plat, maar gezond en zeer hard met een goed gevormde straal. Dit maakte het paard geschikt als trekpaard in de stad met verharde wegen en in de kolenmijnen van Noord-Brittannië.

De moderne Clydesdale is lichter van type dan voorheen hoewel ze een stokmaat hebben van gemiddeld 1.70 meter en een gewicht van niet minder dan een ton. De onderbenen hebben een dicht, zijdeachtig behang dat wel tot huidaandoeningen kan bijdragen. Het lichaam is diep met een goed zichtbare schoft die hoger is dan het kruis. De achterhand is heel stevig en de achterbenen zijn langer dan bij veel andere zware rassen. De spronggewrichten zijn sterk en koehakkigheid is bij dit ras toegestaan. De staart wordt niet gecoupeerd maar geschoren en versierd tijdens shows en keuringen. De schouders zijn schuiner dan die van de Shire en de hals is verhoudingsgewijs langer. Het hoofd heeft een recht profiel, in tegenstelling tot de Shire die een ramsneus heeft.

Karakter

Het karakter is erg vriendelijk en betrouwbaar maar het is zeker geen sloom paard. Dankzij hun werklust en goede bewegingen en souplesse is het een fijn paard voor de recreatieruiter of menner. Verder zijn ze zeer intelligent en leren snel.

Gebruik

De meeste mensen kennen de Clydesdales als de zware trekpaarden voor de kar van het Amerikaanse biermerk Budweiser maar ze zijn ook uitermate geschikt als recreatiepaard. Mede door hun rustige karakter en intelligentie zijn ze zeer geschikt voor het maken van buitenritten en voor therapeutisch paardrijden met gehandicapten.

De goede gangen en souplesse zorgen ervoor dat het paard ook in de dressuurring zijn mannetje staat. Maar de meeste Clydesdales worden voorgebracht op keuringen en shows waar ze deelnemen aan diverse trek- en showonderdelen.

Foto’s

Social Media

Facebook:

YouTube:

Bronnen, referenties en/of voetnoten