Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Coby van Baalen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Coby van Baalen
CobyvanBaalen portret.JPG
Dressuuramazone
Geboren: 6 april 1957
Nationaliteit: Nederlands
Website: http://www.dressuurstalvanbaalen.nl


Coby van Baalen-Dorresteyn trouwde in 1978 met Arie van Baalen. Coby is als dressuuramazone bekend geworden, uitkomend voor haar eigen stal Dressuurstal Van Baalen. Ze heeft haar kwaliteiten als amazone en instructrice inmiddels bewezen. Zo nam ze deel aan de Olympische Spelen met de inmiddels overleden hengst Ferro en presteren de leerlingen van Dressuurstal Van Baalen zowel nationaal als internationaal sterk. Ook dochter Marlies van Baalen en nichtje Marrigje van Baalen zijn geen onbekenden in de Nederlandse dressuursport.

Biografie

Coby Dorresteyn werd geboren op 6 april 1957. Vader Jan Dorresteyn runde een melkveebedrijf met rond de 80 koeien. Er waren geen paarden aanwezig bij Coby thuis maar toch is de jonge Coby gek van paarden. Grootmoeder Jacoba van Rossum, waarnaar Coby is vernoemd, was op en top paardenvrouw, dus helemaal onbekend was het paardenvirus niet. Coby was niet de enige die dit "gen" had geërfd, ook haar zussen Marian en Wilma reden paard. Zus Marian is nog steeds een actief en bekend gezicht in de paardensport.

Na de basisschool ging Coby door naar de Havo. Na het halen van het eindexamen Havo wilde ze het liefst 'in de paarden'. Maar paardrijden was geen werk maar hobby dus koos Coby iets anders. Ze volgde een opleiding bloemsierkunst en ging aan het werk bij een bloemist in Maarn. Doordeweeks was Coby hier te vinden, maar in het weekend was ze vrij waar ze op en top van genoot, omdat tijdens de weekenden de paarden voorop stonden. Toen ging Coby halve dagen werken in de bloemist en de rest van de tijd beleerde ze jonge paarden en gaf ze les want Coby behaalde in die tijd ook de ORUN.

Op een keuring in Bennekom leerde Coby haar huidige echtgenoot, Arie van Baalen, kennen. De twee kregen een relatie en trouwden in 1978. Bij Arie thuis werden paarden gefokt. Arie reed wel, maar vanwege de grote tijdsvraag van het melkveebedrijf kwamen de paarden niet op wedstrijden uit. Het uitbrengen op wedstrijden nam Coby op zich. Van 1978 tot 1990 woonden Coby en Arie samen in een sta-caravan in Brakel op het erf van de ouders van Arie. Voor alle partijen een goede situatie, want zo probeerden Coby en Arie wat geld te besparen en dit in de paarden te stoppen. In 1980 werd het eerste kind van Coby en Arie geboren, Marlies van Baalen. In 1984 kwam hun zoon te wereld, genaamd Arie jr. Ook nu was de woonsituatie ideaal, want Opa en Oma van Baalen functioneerden graag als oppas voor Marlies en Arie.

In 1978 had Coby één eigen paard, genaamd Milona. Een stermerrie van de Engelse volboed hengst Miller's Grey xx. Coby sprong met Milona op landelijk Z-niveau. Naast het springen bereed Coby ook tuigpaarden. Maar eigenlijk ging haar liefde uit naar de dressuur. Volgens schoonvader Arie van Baalen was het tijd om te specialiseren en Coby maakte dus ook een begrijpelijke keuze voor de dressuursport waar de hele familie achter stond.

Diezelfde schoonvader Arie gunde Coby één echt dressuurpaard, dit was Natrial. Natrial was ook een Engels gefokte volboed van de hengst First Trial xx. Natrial was niet bepaald Coby's eerste keuze, ze had graag een groot donkerbruin paard van een jaar of 4 oud gewild. Natrial was klein(hij haalde de 1.60 meter niet), dik, voskleurig, 9 jaar oud en nog totaal groen. Volgens schoonvader Arie had Natrial een goed bewegingsmechanisme en dus moest Coby maar gaan trainen om hem uit te kunnen zitten. Coby nam wekelijks les bij Henk van Bergen en uiteindelijk bleek haar schoonvader gelijk te hebben wat betreft Natrial. Coby en de vos behaalden al snel successen en dit zorgde voor naamsbekendheid. Coby kreeg steeds meer paarden aangeboden om te trainen en uit te brengen in de sport.

De eerste eigenaar waarvoor Coby hengsten ging rijden was Henk van Tuyl uit Gameren. Deze samenwerking kwam tot stand in 1981 en hier kon Coby gebruik maken van een overdekte accommodatie. Om meer thuis te zijn bij haar gezin werd in 1986 besloten in Brakel een eigen binnenaccomodatie te bouwen. Ook vanwege de kinderen bleef Coby op nationaal niveau rijden en maakte de overstap naar internationaal niveau nog niet.

De hengsten Uddel en Ulft waren de eerste hengsten die Coby uitbracht voor Van Tuyl. Later volgde ook Zonneglans, de eerste hengst waarmee Coby goede wedstrijdresultaten behaalde. Na het behalen van de titel Kampioen van Nederland 'Bestgaand rijpaard' kwamen er steeds meer aandacht voor de hengstenhouderij. Coby bracht hierna ook de hengsten Beethoven, Belisar, Cabochon en Darwin uit in hengstencompetities.

Vervolgens begonnen Coby en Natrial aan hun internationale carrière op Prix St. Georges niveau. Tot 1989 trainde Coby bij Henk van Bergen maar hierna ging ze lessen bij Jo Rutten. Coby had veel aan zijn trainingen en pikte veel tips op die ze tijdens de wedstrijden nuttig kon gebruiken. Ook in deze periode kwam voskleurige UTV-winaar Biraldo voor Coby beschikbaar. Biraldo werd Coby's eerste Grand-Prix paard.

Ook in 1989 kreeg Coby van de Amerikaanse Grand Prix ruiter Dennis Callin de tip om te gaan lessen bij Johann Hinnemann. Coby bedacht zich geen moment en vervolgde haar trainingen bij de in Duitsland gevestigde Hinnemann. Dit blijkt een succesvolle samenwerking te zijn. Het bedrijf 'Van Baalen' werd ondertussen uitgebreid en vernieuwd. Een kantine, grote zadelkamer, ruime boxen voor 25 paarden, poets- en opzadelruimtes, wasplaatsen, solarium, overdekte longeercirkel en grote loopboxen voor de fokmerries en kroost waren inmiddels aanwezig. In 1990 werd een huis gebouwd op het terrein in Brakel voor Coby en Arie en ging de sta-caravan de deur uit. Het bedrijf groeide uit tot 'Dressuurstal Van Baalen' waarvan Coby, dochter Marlies en nichtje Marrigje van Baalen later de vaste kern zullen worden.

Coby krijgt vele inmiddels beroemde paarden onder het zadel, waaronder de hengsten Idocus, Fidermark, Welt Hit II en Ferro. Deze laatste Ferro, betekende voor Coby vele internationale successen en in 2000 deelname aan de Olympische Spelen in Sydney. Ook namen ze 2 maal deel aan het Wereldkampioenschap en één maal aan de Wereldruiterspelen. Na een blessure keert Ferro in december 2002 terug naar zijn eigenaren om volledig ingezet te worden voor de dekdienst. Inmiddels is deze zwarte goedgekeurde dekhengst overleden.

Na het vertrek van Ferro is Coby niet veel meer te zien in de wedstrijdring en richt ze zich volledig op het begeleiden van de jeugd van Dressuurstal Van Baalen. In mei 2005 wordt de goedgekeurde KWPN hengst Kigali voor een deel aangekocht door Dressuurstal Van Baalen. Kigali liep succesvol in de springsport en nu zal hij een dressuurcarrière opbouwen met Coby van Baalen. Coby presteerde zowel nationaal als internationaal goed met zowel Kigali als met de zelfgefokte Pasternak. Maar helaas moest ze begin 2006 afscheid nemen van de ruin Pasternak, hij werd ingeslapen. Ook BMC Kigali krijgt een andere amazone maar blijft in Brakel. Dochter Marlies van Baalen vervolgt haar dressuurcarrière met de hengst. Voor Coby wordt de zwarte BMC Ojay aangekocht met wie ze al snel succesvol is op internationaal niveau.

Inmiddels is Coby niet alleen bezig met het rijden van haar paarden maar ondersteunt ze ook vele jeugdige combinaties. Dagelijks worden er trainingen gegeven op Dressuurstal Van Baalen en ook dochter Marlies krijgt intensieve begeleiding van haar moeder Coby. In 2007 wordt BMC Troubadour aangekocht, deze bruine afstammeling van de hengst Jazz is een van de toekomstpaarden van Coby van Baalen.

In september 2007 kwam Coby van Baalen in opspraak nadat er longeerfoto's van de ponyhengst Power and Paint openbaar zijn gemaakt waarop te zien is dat de pony extreem kort is opgebonden. De KNHS heeft een onderzoek ingesteld en heeft op 20 december 2007 Coby van Baalen vrijgesproken van alle beschuldigingen.[1][2] [3]

Paarden

Huidige Paarden

Coby van Baalen en BMC Ojay DVB in draf


Troubadour


Voormalige Paarden

 • Natrial: voskleurige KWPN ruin geboren in 1972 van 1.60 meter hoog. First Trial xx x Eufraat. Nationaal dressuur onder Coby van Baalen.
 • Uddel: donkerbruine KWPN goedgekeurde hengst geboren in 1978 van 1.64 meter hoog. Farn(pref) x Epigoon(pref). Hengstencompetitie dressuur onder Coby van Baalen, later nationaal in de springsport gepresteerd. In 2000 is Uddel overleden.
 • Ulft: bruine KWPN goedgekeurde hengst geboren in 1978 van 1.65 meter hoog. Le Mexico(keur) x Pericles xx(pref). Hengstencompetites dressuur onder Coby van Baalen, Keur verklaard en in januari 2005 is Ulft overleden.
 • Zonneglans: voskleurige KWPN voormalig goedgekeurde hengst geboren in 1981 van 1.73 meter hoog. Le Mexico(keur) x L' Espoir. Hengstencompetitie dressuur met Coby van Baalen.
 • Biraldo: vosruin van de hengst Rinaldo, UTV winnaar en Grand-Prix dressuurpaard
 • Welcome: voskleurige KWPN goedgekeurde hengst geboren in 1987 van 1.73 meter hoog. World Cup I x Grande. Grand Prix dressuur onder Coby van Baalen, internationaal dressuur onder Isabell Werth.
 • More Magic: donkerbruine Westfaler ruin geboren in 1992. Maraschino x Renaldo. Grand Prix dressuur onder Coby van Baalen.
 • Olympic Ferro: KWPN goedgekeurde keur en prefente dekhengst. De hengst is 1.69 m. hoog, zwart van kleur met een kol,sneb en 3 witte sokjes. Vader is de hengst Ulft. Ferro was Grand-Prix dressuur en nam deel aan de Olympische Spelen van Sydney. Op 18 februari 2005 overlijdt de hengst aan een koliekaanval. Bekende nakomelingen van Ferro zijn Wijdewormer’s Poseidon, de zwarte KWPN-er die enige tijd onder het zadel bij Marlies van Baalen was en Rhodium, die wordt gereden door Hans-Peter Minderhoud.
 • BCM Pasternak DVB: zwarte ruin van 1.75m. Afstammeling van Gribaldi die onder Edward Gal Grand-Prix dressuur is. Deelgenomen aan het WK Jonge dressuurpaarden te Verden en later Grand-Prix dressuur onder Coby van Baalen. In november 2006 overleden aan een virus.
 • BMC Kigali: dekhengst van 1.70 meter, geboren in 1992. Donkerbruine KWPN-er met een druipkol en een afstammeling van de keurhengst Wolfgang. Zijn moeder is het Olympiadepaard Finesse (van Voltaire). Na bij Dressuurstal Van Baalen te zijn omgeschoold van springpaard naar dressuurpaard, presteerde hij met Coby van Baalen op Grand-Prix niveau en is hij sinds 2006 op hetzelfde niveau actief met Marlies van Baalen. Bekende afstammelingen van Kigali zijn de springpaarden Tristan en Pavarottie H. Tristan wordt gereden door Albert Zoer en Pavarottie H werd gereden door Jeroen Dubbeldam maar is inmiddels onder het zadel bij Wesley Heijdens.

Resultaten

Olympische Spelen

 • 2000, Sydney: Zilver team, 5e individueel met Olympic Ferro

Wereldkampioenschappen

 • 1994, Den Haag: zilver team, 6e individueel met Olympic Ferro
 • 1998, Rome: zilver team, 6e individueel met Olympic Ferro
 • 2002, Jerez: 5e team, 17e individueel met Olympic Ferro

Europese Kampioenschappen

 • 1999, Arnhem: zilver team, 16e individueel met Olympic Ferro

Wereldbekerfinale

 • 2000, Den Bosch: 2e met Ferro

Nederlandse Kampioenschappen

 • Nederlands Kampioen Lichte Tour te Rotterdam
 • Nederlands Kampioen bestgaand rijpaard te Nunspeet met Zonneglans
 • 3e Indoor Zware Tour te Weert met Bas
 • 1998, 3e Zware Tour met Ferro
 • 1999, Reservekampioen Zware Tour met Ferro
 • 2000, Reservekampioen Zware Tour met Ferro
 • 2001, 3e Lichte Tour met Welthit II
 • 2002, Reservekampioen Zware Tour met Ferro
 • 2005, 4e Lichte Tour met Kigali
 • 2006, 3e Lichte Tour met Pasternak
 • 2006, ZZGP Kampioen Prix St. George met Pasternak

(Inter)nationaal

 • Winnaar Dresuurderby Lage Mierde
 • Winnaar Dressuurderby CHIO Rotterdam
 • Winnaar bestgaand rijpaard, zware klasse met Natrial tijdens UTV Utrecht
 • Goldenes Reiterabzeichen voor tenminste tien Grand Prix overwinningen met Commodore te Warendorf
 • Hengstencompetitie overwinningen met Symfonie, Wisconsin, Beethoven, Darwin
 • 1999, Den Bosch: winnaar met Ferro
 • 1999, Berlijn: winnar met Ferro
 • 2000, Neumünster: winnaar met Ferro
 • 2001, Zuidlaren: winnaar Kür met Welthit II
 • 2001, Maastricht: winnaar Kür met Welcome
 • 2001, Mechelen: winnaar Prix St. George met More Magic
 • 2002, Aken: 2e team, 4e individueel met Ferro
 • 2005, Zwolle: winnaar Stallion Show met Kigali
 • 2005, Zwolle: Titel Promisin Stallion met Kigali
 • 2005, Eindhoven: winnaar Prix st. George met Pasternak
 • 2006, Rotterdam: 5e Grand Prix met Kigali
 • 2007, Amsterdam: winnaar Prix St. George met Ojay
 • 2007, Uden: winnaar Grand Prix met Ojay
 • 2007, Outdoor Gelderland: 2e Grand Prix met Ojay
 • 2007, Verden: 11e Grand Prix, 6e Special met Ojay
 • 2007, Schaijk: winnaar Grand Prix Kadervorming met Ojay
 • 2007, Hulten: winnaar Grand Prix met Ojay
 • 2007, Bremen: 10e Grand Prix, 7e Kür met Ojay
 • 2007, Indoor Friesland: winnaar Grand Prix met Ojay
 • 2007, Oldenburg: winnaar Grand Prix, winnaar Special met Ojay


Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. http://www.knhs.nl/news.asp?ID=10320
 2. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=845888
 3. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?p=29802753#p29802753