Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Colorado Ranger Horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Colorado Ranger Horse
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,55 meter
Kleur: meestal gevlekt maar alle kleuren zijn toegestaan
Land van herkomst: USA
Link naar stamboek: www.coloradoranger.com

Het Colorado Ranger Horse is één van de 3 gevlekte Amerikaanse paardenrassen naast de Appaloosa en de Pony of the Americas.

Geschiedenis

Het ontstaan van dit ras is te danken aan de fokkerij van enkele personen maar het begin ligt in Constantinopel (Istanbul) in Turkije.

In 1878 schonk de Sultan van Constantinopel 2 paarden aan de Amerikaanse generaal Ulysses S. Grant na een officieel bezoek. Eén paard was een 5-jarige Siglavy-Gidran schimmel genaamd Leopard en een 4-jarige zuivere blauwschimmel Berber met de naam Linden Tree.

Na hun aankomst in de VS werden de hengsten als stamhengsten voor de fokkerij van een licht tuigpaardenras gebruikt door Randolph Huntingdon. Hij had er al een lange carrière in de fokkerij op zitten en wilde beide hengsten gebruiken bij de verbetering van zijn fokkerij. De paarden uit deze fokkerij werden Americo Arabieren genoemd en in de jaren 1879 – 1893 waren de elegante paarden erg geliefd. De opkomst van de auto en financiële problemen zorgde voor het snel verdwijnen van dit ras en in 1906 was er geen enkele Americo Arabier meer in leven.

In 1904 werden Leopard en Linden Tree een seizoen op de Colby Ranch in Nebraska ter dekking gesteld en kregen hier enkele gevlekte merries aangeboden. De nakomelingen van deze dekkingen werden populair in het Westen owv de goede kwaliteiten en kleuren. Beide hengsten hebben een grote invloed gehad op de fokkerij van bijna alle rassen in Amerika.

De goede berichten over de gevlekte paarden van de Colby-ranch bereikten rond 1900 het Wilde Westen en diverse grote veehouderijen wilden deze paarden uitproberen voor het werk op de ranches. Een van de meest gerespecteerde ranchers Mr. Whipple uit Kit Carson County, Colorado, werd naar de Colby-ranch in Nebraska gestuurd om een aantal fokdieren te kopen. Hij kocht enkele merries met Leopard of Linden Tree als vader en een geheel witte hengst met donkere oren, genaamd Tony, afstammend van zowel Leopard als Linden Tree. In de daaropvolgende jaren werd via een uitgebreid fokprogramma gewerkt en werd de hengst gekruist met de Colby-merries. Deze fokkerij was vooral gericht op het fokken van geschikte veedrijverspaarden en niet op de kleur van de vacht. Echter als gevolg van het hoge inteeltpercentage ontstonden er onverwachte en verrassende aftekeningen. De leopard-print, de blanket-print en snowflake-print schokten de fokkers maar maakten de paarden niet minder geliefd.

Mr. Mike Ruby van de grote Lazy J Bar was de grondlegger van de Colorado Ranger. Hij kwam uit een paardenfamilie en was erg onder de indruk van de paarden die op de Whipple-farm gefokt werden. Begin jaren ‘30 kocht hij van de Whipple-farm een zoon van Tony genaamd Patches en een kleinzoon van Leopard genaamd Max en gebruikte beide hengsten als stamhengsten voor het ras. Hij bezat een kudde van meer dan 300 merries en met beide stamhengsten begon hij zijn uitgebreide fokkerij. De zonen van beide hengsten, Patches II, Leopard en Ranger, werden op hun beurt ingezet als dekhengsten en tot op de dag van vandaag zijn hun namen in de pedigree van de raszuivere Colorado Ranger terug te vinden. Vanuit deze fokkerij ontstond het Colorado Ranger Horse en dankzij de nauwkeurige fokkerijgegeven die Mr. Ruby bijgehouden had, zijn de stamlijnen helemaal bekend.

In 1934 werd Mr. Ruby uitgenodigd om 2 paarden te tonen op de Denver Stock Show en als gevolg hiervan werd door de voorloper van de Colorado State University een stamboek voor dit ras opgericht en een officiële naam gegeven: Colorado Ranger Horse Association (CRHA). De naam Colorado Ranger Horse verwees naar de herkomst en het gebruiksdoel van het ras. De naam “Rangebred” is een verbastering van de term “bred on a range” (gefokt op een ranch).

In de beginjaren was het stamboek vrij gesloten en konden er maximaal 50 fokkers lid worden. Dit hield in dat heel wat Rangebred paarden niet in het stamboek opgenomen konden worden. Van deze paarden konden de dieren met de opvallende kleuren wel in het register van de enkele maanden later opgerichte The Appaloosa Horse Club ingeschreven worden. In 1964 verviel de 50-leden-limiet en alle paarden die voldeden aan de registratie-eisen, konden in het stamboek van de CRHA ingeschreven worden.

Tegenwoordig bestaat de CRHA nog steeds en is tegenwoordig één van de oudste stamboeken van Amerika. Om ingeschreven te kunnen worden in het CRHA-stamboek dient een paards' pedigree terug te gaan op tenminste één van de stamhengsten van het ras: Max#2 of Patches#1. Het CRHA is een stamboek dat enkel gebaseerd is op bloedvoering, dit in tegenstelling tot het Appaloosa-stamboek dat een kleurenregister is (dat houdt in dat enkel de aftekening van een paard de stamboekopname bepaalt). Mede hierdoor worden effen kleuren toegestaan voor de Colorado Ranger Horse maar ook de opvallende Leopard-patronen, roans en dekens.

Exterieur

De Colorado Ranger is met een 1,55 meter niet al te groot maar de atletische bouw en goede bespiering zorgen voor een fraai exterieur. De Ranger is ietwat kortbenig maar de benen zijn goed gespierd en krachtig.

Karakter

Het karakter van het Colorado Ranger Horse is gelijkmatig en rustig. De paarden zijn werklustig en hebben een groot uithoudingsvermogen maar worden erop gefokt om rustig te blijven in het werk met de koeien. De paarden zijn erg intelligent en houden van een uitdaging.

Gebruik

Van oudsher werd het Colorado Ranger Horse gefokt als werkpaard op de uitgestrekte ranches van het “Wilde Westen”. Zij doen het dan ook goed als cow-horse en als veedrijverspaard.

Tegenwoordig worden de paarden ook gebruikt voor shows en lange afstandswedstrijden. Sommige Rangers worden in de dressuur of het springen uitgebracht maar het werkelijke talent ligt in de Western-disciplines.


Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.