Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Comtois

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Comtois
Comtoishoofd.jpg
Comtois standfoto.jpg
Stokmaat: 1.43 - 1.56 meter
Kleur: bruin, vos maar altijd effen
Land van herkomst: Frankrijk (Franche-Comté / Juragebergte)
Link naar stamboek: http://www.chevalcomtois.com

De Comtois is slechts één van de koudbloedrassen die in West-Europa gefokt worden maar het populairste ras in Frankrijk en na de Ardenner het 2e grootste trekpaardenstamboek.

Geschiedenis

De Comtois komt oorspronkelijk uit Frankrijk en bestaat waarschijnlijk al vanaf de 4e eeuw. De voorouders van de Comtois werden uit Noord-Duitsland ingevoerd door Bourgondiërs.

Vanaf de 6e eeuw werd de Comtois gefokt in het ruwe heuvelgebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland, bekend als de Franche-Comté en het Jura-gebergte.

In de Middeleeuwen werd het ras gebruikt als cavaleriepaard. Later dienden de Comtois in de legers van Louis XIV en Napoleon Bonaparte als trekpaarden voor de artillerie en de bevoorrading. Naast het werk op de slagvelden, werden de Comtois ingezet als werkpaard op het land, in de wijngaarden en in de bosbouw.

De grote populariteit van het ras in de 18e eeuw zorgde gelijk voor de bijna-vernietiging van het ras. De fokkerij was maar klein en kon de verliezen in de oorlogen niet snel genoeg aanvullen waardoor het aantal Comtois hard terugliep.

Begin 1900 werd de fokkerij door een aantal enthousiaste fokkers weer opgezet en andere koudbloedrassen werden gebruikt om het ras te verbeteren. Zo werden de Normandier, Boulonnais en de Percheron gebruikt. De Ardenner was het meest succesvol, dankzij dit ras kreeg de Comtois meer kracht en beter beenwerk.

In 1919 wordt het Syndicat du Cheval Comtois opgericht en kende de fokkerij weer een grote groei. Tegenwoordig is het ras het grootste trekpaardenras van Frankrijk.

Exterieur

De Comtois is een licht, stevig gebouwd paard, zijn gewicht ligt tussen de 650 en de 800 kg .

Het ras heeft een groot hoofd, goed bewegende oren en intelligente ogen. Hij heeft een zware, gespierde en sterke hals op twee sterke schouders. De korte, rechte maar sterke rug loopt door in een breed, gespierd kruis met een hoog ingeplante staart. Hij heeft een brede en diepe borst met ronde ribben. De benen zijn kort en zwaar, met harde hoeven en licht behang. Soms komt sabelbenigheid voor.

De Comtois heeft een effen kleur, dat houdt in dat hij maar één kleur heeft. Lichtbruin komt het meeste voor met daarna de voskleur. Er worden wel donkerbruine Comtois gefokt maar deze komen bijna niet meer voor.

Het behang, de staart en manen zijn lichter gekleurd dan de vacht.

Karakter

De Comtois is werklustig en moedig paard. Hij is opgewekt, vriendelijk en actief.

Gebruik

In Frankrijk wordt het ras nog steeds gebruik als trekpaard in de bosbouw, landbouw en de wijnbouw.

In sommige gevallen word hij ook wel als rijpaard gebruikt of om aangespannen te rijden.

Ze staan bekend om de levendige gangen en zijn zeer wendbaar. Ze zijn erg voorwaarts en weten zich overal door heen te banen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten