Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Concorde

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Concorde
Geenfotosport.jpg
dekhengst, springpaard
Geboren: 10 mei 1984
Overleden: 24 september 2014
Sexe: hengst
Kleur: bruin
Stokmaat: 1,69 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Jos Lansink
Website: http://www.team-nijhof.nlDe preferente Concorde staat hoog op de Worldbreeding Ranking. Hij was dekhengst en springpaard.

Afstamming en signalement

Concorde was een bruine hengst met 4 witte voeten en een bles.


Afstamming van (Olympic) Concorde
(Olympic) Concorde Voltaire Furioso II Furioso XX
Dame de Ranville
Gogo Moeve Gotthard
Mosaik
Flyer Marco Polo Poet XX
Mirakel
Klaske Lindberg
Dirkje

Sportieve carrière

Concorde stamt uit een zeer sterk op de springsport gerichte vader- en moederlijn. Concorde zelf blonk uit op de internationale concoursen en won met Jos Lansink onder andere de Grote Prijs van Nordrhein-Westfalen in Aken, zij werden onder andere Nederlands Kampioen in 1994 en 2e in Amsterdam, 2e in Darmstadt, 2e in Lanaken, 2e in Helsinki en 2e in Gothenburg.

Resultaten in de sport

Carrière in de fokkerij

Concorde is topleverancier op de Wereldkampioenschappen voor jonge paarden in Lanaken en bovendien is hij de vader van twee wereldkampioenen, te weten Loncorde en Larone.

Verrichtingsonderzoek

Concorde nam in 1987 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN te Ermelo.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Stap: 7
Draf: 6
Galop: 7
Rijproef: 6.7
Springen vrij: 8
Springen onder het zadel: 9
Terreinproef: 6.5
Karakter: 8
Stalgedrag: 9
Trainingsrapport: 8

Fokwaarden

 • 2009: KWPN fokwaarde springen 151 98%
 • 2008: KWPN fokwaarde springen 152 98%
 • 2008: Duitse fokwaarde springen 144 79% (87e pl)
 • 2007: BSO 23 (0,95)/BRD 23 (0,54)
 • 2003: KWPN fokwaarde springen 161 97%
 • 1998: KWPN fokwaarde springen 177 93%
 • 90/98: 1143e pl. WBFSH ranking list jumping
 • 1993: KWPN fokwaarde springen 131 45%

Predikaten

Keurverklaring 1995

De onderscheiding voor deze hengst geschiedt op relatief jonge leeftijd. Toch heeft hij al drie goedgekeurde zonen, te weten Holland, Jacorde en Jumbo Jet. Zijn index - in de groep hengsten met 4 t/m 6-jarige nakomelingen - heeft een btr van 82% met 130 punten voor het springen. De hengst geeft goede modellen met een lange schuine schouder, een lang kruis, een sterke schenkelbespiering alsmede goede bewegingen. Hij doet bij voortduring internationaal van zich spreken onder meer onder de ruiter Jos Lansink. Het voorvoegsel Olympic onderstreept zijn betekenis. In 1992 won hij het Nederlands kampioenschap springen. Het jaar daarvoor won hij het hengstenspringen 1,40 meter tijdens de finale van de Hengstenkeuring.

Preferentschap 2001 (januari)

Al jarenlang geldt de voormalig Nederlandse springkampioen Concorde als de ambassadeur van het KWPN tijdens het WK voor jonge springpaarden in Lanaken(Blg). Loncorde, Larone, Lebora, Champion II, The Megabyte en Larino getuigen hiervan. De Voltaire-zoon, een vertegenwoordiger van misschien wel de meest succesvolle jaargang van het KWPN ooit, de C-jaargang, heeft inmiddels vriend en vijand overtuigd van het feit dat hij in staat is internationale springpaarden te leveren.

Nadat Gracia-MB de rij opende, is de fakkel met succes overgenomen door toppers als Grace, Humphry, Hickory, Giant, Holland, Viktor, Conquest III en meer recent Jikke. Concorde bevindt zich de laatste jaren aan de top van de fokwaardeschatting voor het springen met een enorm hoge betrouwbaarheid. Daarnaast scoort hij redelijk in de richting van de dressuur.

Ook op de keuringen zijn de producten van Concorde succesvol, getuige het aantal predikaten bij de merries (370 stb, 151 ster, 40 keur). Keuringstoppers van Concorde waren Ginn en Je Reviens. Concorde is in staat zijn nakomelingen een sterk gesloten model mee te geven, daarbij valt de bespiering in de bovenlijn op. Zowel de galop als het springen worden gekenmerkt door veel afdruk en snelle reflexen. Van Concorde zijn de volgende zonen goedgekeurd: Holland, Jacorde, Jumbo Jet, Kastello, Larino, Laroche, Namelus-R en Pierrot.


Nakomelingenkeuringen

Afstammelingen 1989 (veulens)

De getoonde nakomelingen van Concorde zijn goed ontwikkelde veulens met opvallend royaal fundament. Het ziet er naar uit dat de hengst in staat is om de zwaarte in het beenwerk ook bij bloedvoerende merries te kunnen bewaren. Ook ten aanzien van de halsvorm werkt hij verbeterend. Qua type moet er enig onderscheid worden gemaakt tussen de geprikte en de uitgezochte veulens. De uitgezochte veulens vertoonden meer ras dan de geprikte, maar overigens is er sprake van rijtypische veulens.

Het hoofd is over het algemeen goed gevormd - soms met een diepliggend oog - en vertoont expressie. De hals is goed van lengte en vertoont een mooie 'kap'. In stand lijkt de hals soms nog wel eens iets te diep aangezet, maar in draf is er sprake van goed gedragen halzen. De schoft was bij de geprikte veulens nog wel eens kort en plat, maar bij de uitgezochte veulens was er sprake van goed ontwikkelde en goed doorlopende schoften; de schouders bleken bij de uitgezochte veulens even schuiner te liggen en ook meer lengte te hebben. De rug is soms iets diep - vooral bij de geprikte veulens was daarvan enigszins sprake - maar is overigens goed gespierd. De lendenen zijn best gespierd. De croupe heeft een goede lengte, breedte en bespiering en is goed doorgebroekt. Het voorbeen is goed gesteld met beste voorknie; bij de geprikte veulens was er nog wel eens sprake van een iets steile voorstand. Overigens vertoonden de veulens mooie lange koten. Het achterbeen wil nog wel eens wat lang en sterk gehoekt zijn, maar in gebruik worden de veulens daardoor niet gehinderd. De lange, best ontwikkelde spronggewrichten vallen op. De stap bleek zowel bij de geprikte als de uitgezochte veulens ruimer te kunnen; ook de souplesse ontbrak. In draf tonen de veulens de goede bewegingsvorm. Ze draven efficiënt, gemakkelijk, met tact en balans. In enkele gevallen kon het achterbeengebruik wat overtuigender zijn, terwijl ook wel eens iets meer schoudervrijheid getoond had kunnen worden.

Kort samengevat: goed ontwikkelde, degelijke veulens met goede halzen en ruim voldoende bewegingen. Getoond: 26 veulens uit 116 dekkingen.

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • Holland, 1989 mv. Nimmerdor, goedgekeurd bij het KWPN
 • Conquest II, 1991, mv. Ulft, goedgekeurd bij het AES
 • Jacorde, 1991 mv. Nurzeus, goedgekeurd bij het KWPN
 • Jumbo Jet 1991 mv. Akteur, goedgekeurd bij het KWPN
 • Climax, 1991, mv. Nimmerdor, goedgekeurd bij het ZfdP
 • Kastello, 1992 mv. Notaris, goedgekeurd bij het KWPN
 • Cassini, mv. 1992, mv. Landgraf I, goedgekeurd bij het KWPN
 • Larino, 1993 mv. Armstrong, goedgekeurd bij het KWPN
 • Laroche, 1993 mv. Nimmerdor, goedgekeurd bij het KWPN
 • Namelus-R, 1995 mv. Joost, goedgekeurd bij het KWPN
 • Cool Cracker S, 1995, mv. Samber, goedgekeurd bij het ZfdP
 • Pierrot, 1997 mv. Notaris, goedgekeurd bij het KWPN
 • Beau van het gehucht, onbekend, mv. Darco, goedgekeurd bij het BWP
 • Concordance, 2000, mv. Cassini I, goedgekeurd bij het AES
 • Concorde B, 2002, mv. Eros, goedgekeurd bij het BWP en NAD

Nakomelingen in de sport

Nakomelingen in de fokkerij

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.