Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Contango

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Contango
Geenfotosport.jpg
Dekhengst
Geboren: 30 april 1988
Overleden: 17 april 2007
Sexe: Hengst
Kleur: Donkerbruin
Stokmaat: 1.69m
Ras: KWPN, Oldenburger
Ruiter -
Website: {{{website}}}Contango was een Duits gefokte hengst die van grote betekenis is geweest op de Nederlandse fokkerij. In 1995 is hij verkocht naar Amerika waar hij in 2007 aan hartproblemen is overleden.

Afstamming en signalement

Contango was een donkerbruine hengst met drie witte voeten. De door E. Wichmann uit Edewecht gefokte hengst kwam als vijfjarige naar Nederland, waar hij na een verkort onderzoek van negentien dagen werd goedgekeurd voor het KWPN. De hengst kwam tot opvallende prestaties onder het zadel van de inmiddels overleden dressuuramazone Els Jansen, die hem tot en met de Grand Prix africhtte. Nog voor dat Contango op het hoogste niveau in de ring werd uitgebracht, werd de hengst verkocht aan de Iron Spring Farm in Amerika waar hij zowel voor de fokkerij als de sport werd ingezet.


Afstamming van Contango
Contango Contender Calypso II Cor De La Bryere
Tabelle
Gofine Ramiro
Cita
Adisa III Kronprinz XX Nizam XX
Kaiserkrone XX
Adisa Elan
Adia

Sportieve carrière

Contango deed reeds in Medingen(BRD) van zich spreken. Hij legde een voortreffelijk resultaat neer in het verrichtingsonderzoek dat hij met het zeer hoge totaalcijfer van 146.48 punten afsloot, daarmee eerste wordend in een groep van 53 hengsten (deze informatie wijkt in geringe mate af van de officiële publikatie in het Jahrbuch Zucht 91/2 van de Deutsche Reiterliche Vereinigung, red). Zowel voor het springen als voor het onderdeel 'Rittigkeit' nam hij de koppositie in.

Resultaten in de sport

Contango is in de dressuur uitgebracht op Grand Prix Niveau. Hij won hierbij 33 wedstrijden op Grand Prix niveau en zes keer een kampioenschap.

Carrière in de fokkerij

Contango is goedgekeurd bij het KWPN, het Rheinlander en het Oldenburger stamboek. Deze hengst is een zoon van Contender/Calypso II uit een staatspremiemerrie van Kronprinz xx en vervolgens Elan - Ortwin. De moederlijn is niet overtuigend, hoewel er enkele knappe sportpaarden uit voortkomen. De vader begint zich evenwel af te tekenen. Zijn oudste kinderen waren in 1992 vier jaar en met een index van 168 punten nestelde vader Contender zich in zijn leeftijdsgroep op een eerste plaats.

Contango heeft zich na een aarzelende start met zijn veulens ongekend sterk gerevancheerd in de fokkerij. De zoon van de Holsteiner stempelhengst Contender, die inmiddels is erkend voor de KWPN fokkerij, blinkt uit in veelzijdigheid, formaat, werklust en betrouwbaarheid. Contango zelf gaf blijk van veel dressuuraanleg, naast het nodige springtalent. En het bijzondere is dat hij zich evenzo heeft vererfd. Van Contango staan thans meerdere tientallen nakomelingen in de Z-dressuur geklasseerd. Uit zijn eerste jaargang lopen inmiddels meerdere producten op ZZ licht/zwaar-niveau. Hiervan zijn Montango, Madorijke, Menuette, Malimba, Milone en Maverick de bekendsten. Zoals gezegd vererft Contango ook de nodige springkwaliteiten. Enkele tientallen van zijn nakomelingen presteren op M- en Z-niveau, met als lijstaanvoerders de volle broers Newton en Maroon. Van Contango zijn inmiddels 126 merries ingeschreven in het stamboek. Het sterpredikaat is behaald door 58 merries en 16 merries zijn keur. Contango onderscheidt zich tussen de keurhengsten op een positieve wijze. De hengst weet zowel in de dressuur- als springrichting duidelijk positief te vererven. In beide disciplines heeft Contango reeds internationaal presterende kinderen gebracht. De dressuurindex is 168 (btr 89%), zijn springindex is 123 (btr 86%). Ook in de fokwaarden exterieur en beweging scoort de hengst goed. Dit najaar is zijn zoon Citango goedgekeurd en hij staat eveneens als grootvader van de hengst Tango te boek.

Pas na zijn vertrek uit Nederland werd duidelijk hoe groot de invloed van Contango binnen de Nederlandse sportpaarden fokkerij was. Doordat de hengst EVA positief was, kon het sperma van Contango niet naar Europa worden verzonden en was de hengst niet langer voor de fokkerij beschikbaar. Twee jaar geleden kon het KWPN toch eindelijk een zoon van hem goedkeuren. De door Loucky Hagens gefokte Citango (mv. Jazz) is in Amerika geboren, maar op jonge leeftijd naar Nederland gekomen en met succes op de hengstenkeuring voorgesteld. Dit jaar heeft het KWPN opnieuw een zoon van Contango goedgekeurd voor de fokkerij. Het gaat om de inmiddels dertienjarige Maestro (mv. Joost) die onder Karen Nijvelt succesvol n de Grand Prix dressuur wordt uitgebracht. Ondanks dat Contango maar korte tijd voor de Nederlandse fokkerij beschikbaar is geweest heeft hij een reeks opvallende sportpaarden nagelaten in zowel de dressuur als de springrichting.


Verrichtingsonderzoek

Hengstleistungsprüfung Medingen, BRD (100 dgn) 1991

 • Totaal: 146.89 punten, 1e van 53 deelnemers
 • Dressuur 142.03 ptn, 1e; springen 141.27 ptn, 1e
Verrichting Ermelo 1993 (08-03 t/m 26-03; verkort onderzoek)

Contango heeft reeds in 1991 een verrichtingsonderzoek in Duitsland ondergaan. In dat onderzoek heeft hij een zeer goed resultaat behaald. Zeer gehoorzaam, eerlijk, gemakkelijk in de omgang. Tijdens lichte werkzaamheden toont hij zeer veel bereidheid om te werken. Goede mond, laat zich fijn rijden. Drie goede, regelmatige basisgangen. Stap actief met voldoende ruimte. Draf ruim en krachtig met goede tact. Galop krachtig en goed gedragen. Toont bij springen goede afdruk en ruim voldoende vermogen, weinig souplesse en maakt achter de sprong niet mooi af. Kantelt dikwijls zijn achterhand. Geeft zijn ruiter bij dressuurarbeid een goed gevoel, bij springen een normaal gevoel. Goed stalgedrag. Geen veterinaire bijzonderheden. In de periode waarin Contango deelnam aan het verkort verrichtingsonderzoek werden geen verrichtingscijfers toegekend.

Fokwaarden

 • 2010: KWPN fokwaarde dressuur 178 91%
 • 2009: KWPN fokwaarde dressuur 180 90%
 • 2008: KWPN fokwaarde dressuur 178 90%
 • 2007: KWPN fokwaarde dressuur 171 89%
 • 2006: KWPN fokwaarde dressuur 167 89%

Predikaten

Contango is in 2002 Keur verklaard en in 2006 Preferent verklaard door het KWPN.

Nakomelingenkeuringen

Afstammelingen 1994 (veulens)

Deze Oldenburgse hengst toonde een niet-uniforme collectie goed tot royaal ontwikkelde veulens, waarbij onderscheid gemaakt moet worden tussen de geprikte en de uitgezochte exemplaren. De geprikte veulens bleken veelal eenvoudig van soort te zijn. Qua type variëren ze van onvoldoende tot voldoende rijtypisch. Ze zouden meer ras moeten vertonen. De uitgezochte veulens vertoonden meer ras en type. Het hoofd is doorgaans matig gevormd en mist de uitdrukking. Bij de uitgezochte veulens was dat beter. De hals is voldoende van lengte, maar is doorgaans diep aangezet. De overgang op de schoft/schouderpartij zou vloeiender moeten verlopen. De schoft is goed van lengte en ontwikkeling. De schouder ligt er steeds recht in, maar de lengte varieert. De geprikte veulens hebben doorgaans een korte schouder, bij de uitgezochte veulens was sprake van een goede lengte. De rug is doorgaans goed gespierd, maar de lendenpartij is maar matig sterk aangesloten. De croupe is veelal kort, maar wel steeds goed gespierd; bij de uitgezochte veulens is de croupe rijtypischer van vorm. Bij de geprikte veulens is het voorbeen veelal strak en soms hol. Bij de uitgezochte veulens is een hol voorbeen niet meer waargenomen. Het achterbeen is consequent lang en klein gehoekt.

De stap is voldoende ruim, maar het achterbeen is er niet voldoende actief bij. In draf treffen we datzelfde beeld aan: een traag inkomend achterbeen. Er is sprake van weinig oprichting, maar wel voldoende ruimte. Bovendien maken de veulens zich in draf lang. Enkele veulens draafden met overtuiging, krachtig en tactvol. Opgemerkt dient te worden dat de bodem van de keuringsbaan zeer slecht was. Het valt op dat de hengst, die zelf een zwaar fundament heeft, de zwaarte van het fundament niet verbetert bij merries met fijn beenwerk. Een thuis geïnspecteerd veulen past in het beeld van de rapportage. De vergezellende moeders waren doorgaans van goede tot beste kwaliteit. De veterinaire bevindingen hebben betrekking op het meermalen voorkomen van een spronggewricht dat knobbelig is aan de buitenzijde.

Afstammelingen 1998 (januari; 3-jarigen)

Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 3-jarige nakomelingen blijft de reeds geëxporteerde Contango voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.

Afstammelingen 2002 (januari; 7-jarigen)

Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 7-jarige nakomelingen blijft Contango voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.

Afstammelingen 2006 (januari; 11-jarigen)

Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 11-jarige nakomelingen wordt Contango definitief goedgekeurd.

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • Maestro, 1994, mv. Joost, goedgekeurd bij het KWPN
 • Ravel, 1998, mv. Democraat, goedgekeurd bij het KWPN en AES
 • Showtime, 1999, mv. Democraat, goedgekeurd bij het AES
 • Commander, 2004, mv. War Ruler xx, goedgekeurd bij het AES
 • Camorkus, 2005, mv. Jazz, goedgekeurd bij het NRPS
 • Citango, 2005, mv. Jazz, goedgekeurd bij het KWPN en NRPS
 • Don Tango B, 2008, mv. Jazz, goedgekeurd bij het KWPN

Nakomelingen in de sport

 • Madoryke, 1994, mv. Voltaire, internationaal dressuurpaard onder Rini van der Schaft
 • Majoor, 1994, mv. Armstrong, internationaal springpaard
 • Maranci, 1994, mv. Vasco, internationaal springpaard
 • Marcella, 1994, mv. Bismarck, nationaal dressuurpaard
 • Matrichta, 1994, mv. Heidelberg, nationaal dressuurpaard
 • Maverick, 1994, mv. Sultan, nationaal dressuurpaard
 • May Fair W, 1994, mv. Amethist, internationaal dressuurpaard onder Marcus Erkens
 • Mondego, 1994, mv. Irco Polo, nationaal dressuurpaard, overleden in 2007
 • Montango, 1994, mv. Joost, nationaal dressuurpaard
 • Nada HB, 1995, mv. Renville, internationaal springpaard
 • Nagano, 1995, mv. Marinier, nationaal dressuurpaard
 • Nanou, 1995, mv. Kaistern xx, nationaal dressuurpaard
 • New Tango, 1995, mv. Saluut, internationaal dressuurpaard onder Tara Stegen
 • Now I'm Here, 1995, Onyx, internationaal dressuurpaard onder young rider Debora Pijpers
 • Octango, 1996, mv. Platon I, internationaal dressuurpaard onder Barbi Breen - Gurley
 • Ravel, 1998, mv. Democraat, internationaal dressuurpaard onder Steffen Peters
 • Showtime, 1999, mv. Democraat, internationaal dressuurpaard onder Gemma Appleton
 • Cadenza, 2000, mv. Swashbuckler, nationaal dressuurpaard
 • Citango, 2002, mv. Jazz, internationaal dressuurpaard
 • Fashion, 2001, mv. Riverman, internationaal dressuurpaard onder Megan LAne (CAN)
 • Vivace de Jeu, 2002, mv. Cocktail, nationaal dressuurpaard
 • Vontango B, 2002, mv. Jazz, nationaal dressuurpaard onder Madeleine Witte-Vrees
 • Alonzo, 2005, mv. Ferro, nationaal dressuurpaard
 • Asther de Jeu, 2005, mv. Jazz, nationaal dressuurpaard onder Edward Gal


Nakomelingen in de fokkerij

 • Dowendy, 2008, mv. Jazz, predikaat: elite
 • Beaulina, 2006, mv. Ferro, predikaat: keur
 • Wencenza, 2003, mv. Jazz, predikaat: keur
 • Vamacoemba, 2002, mv. Zeoliet, predikaten: keur, sport (dr)
 • Vowendy, 2002, mv. Jazz, predikaat: keur
 • Utah, 2001, mv. Freiherr, predikaat: keur
 • Tahiti ISF, 2000, mv. Consul, predikaat: keur
 • Tango de Jeu, 2000, mv. Rubinstein I, predikaten: preferent
 • Toscane de Jeus, 2000, mv. Jet-Set D, predikaten: keur
 • Santana G, 1999, mv. Flemmingh, predikaat: keur
 • O.Bertje, 1996, mv. Amor, predikaten: keur, preferent - moeder van de goedgekeurde KWPN hengst Tango
 • Olympia-W, 1996, mv. Amor, predikaat: keur
 • Ovacilia, 1996, mv. Heidelberg, predikaten: keur, sport (dr)
 • Nanalanda, 1995, mv. Obrecht, predikaten: keur, preferent
 • Nanette, 1995, mv. Amor, predikaat: keur
 • Naomi, 1995, mv. Dillenburg, predikaat: keur
 • Narmante, 1995, mv. Ulster, predikaat: keur
 • Nedorette W, 1995, mv. Belfalas xx, predikaten: keur, sport (dr)
 • Nevada, 1995, mv. Ahorn, predikaat: keur
 • Niagara, 1995, mv. Triton, predikaat: elite
 • Nicaloma, 1995, mv. Furore, predikaten: elite, sport (dr)
 • Nickla, 1995, mv. Amor, predikaat: elite
 • Nicol, 1995, mv. Kaistern xx, predikaten: elite, sport (dr)
 • Nighty Beam, 1995, mv. Rossini, predikaten: keur, prestatie
 • Nilinda M, 1995, mv. Recruut, predikaten: elite, preferent, sport (dr)
 • Nirvana, 1995, mv. Nimmerdor, predikaten: elite, sport (dr)
 • Nouvelle, 1995, mv. Nimmerdor, predikaten: keur, sport (spr)
 • Nouvelle Dansante, 1995, mv. Stuyvestant xx, predikaten: keur
 • Madoryke, 1994, mv. Voltaire, predikaten: keur, sport (dr), sport (spr)
 • Magnolia, 1994, mv. Wanroy, predikaten: keur, sport (dr)
 • Mahalia de Haar, 1994, mv. Bentley, predikaten: keur, sport (dr)
 • Mahonie, 1994, mv. Rechter, predikaat: preferent
 • Marieni, 1994, mv. Notaris, predikaat: keur
 • Marilou, 1994, mv. Beethoven, predikaten: keur, sport (dr)
 • Marybelle, 1994, mv. Ulft, predikaten: elite, preferent, prestatie, sport (dr)
 • Matrichta, 1994, mv. Heidelberg, predikaten: keur, sport (dr)
 • Maxime, 1994, mv. Triton, predikaten: elite, sport (spr)
 • Melodie, 1994, mv. Saluut, predikaten: preferent, prestatie
 • Meolita, 1994, mv. Lector, predikaten: keur, preferent
 • Minneavera, 1994, mv. Amethist, predikaten: keur, sport (spr)
 • Mironia, 1994, mv. Cabochon, predikaten: keur, sport (dr)
 • Mischa-Landra, 1994, mv. Rex Magna xx, predikaten: keur
 • Montana, 1994, mv. Report I, predikaat: keur
 • Montango, 1994, mv. Zandman, predikaten: keur, sport (dr)

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto's van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.