Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Coupé

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een Coupé is een licht vierwielig dienstrijtuig, geschikt voor twee personen, geschikt voor een enkelspan of tweespan paarden. Het voorste deel van de bak is zodanig afgekort, dat de sponningen van de deuren tegelijkertijd als hoekpilaar dienen.

Types Coupé

Coupé

Er worden verschillende types onderscheid, onder andere:

  • Driekwart Coupé
  • Reiscoupé
  • Stadscoupé of Brougham
  • Trouwcoupé

Stadscoupé

Brougham

Vierwielig 2-persoons dienstrijtuig voor een enkelspan of tweespan paarden. De koetsiersbok met bergruimte en via de hals verbonden aan de kast. Gelakte kast, onderstel en wielen met biezen. Zwart lederen voorscherm en achterkap. De portieren met facetgeslepen glas in houten raamlijsten, portiergrepen en verticaal geplaatste lederen spatschermen. Voorzijde van de bak met groot rechthoekig raam waarin eveneens facetgeslepen glas.

Op verzoek van Lord Brougham (spreek uit 'broem') werd dit type coupé ontworpen. De Lord wenste een licht tweepersoonsrijtuig dat te trekken was door één paard. Deze wens kwam voort uit het feit dat het verkeer in Londen omstreeks de jaren dertig van de 19e eeuw al zo druk was, dat men met een groot rijtuig, getrokken door twee paarden, bepaald niet uit de voeten kon. De eerste Brougham verscheen in 1838 in de straten van Londen. De kast met in het front een recht raam, was aan de achterzijde extra met een ijzeren plaat versterkt om te voorkomen dat de disselboom van een achterop rijdend rijtuig zich in de kast boorde. Dit soort ongelukken schenen in die dagen in Londen nogal eens voor te komen. In de loop der jaren onderging de Brougham, of in het Frans 'Coupé de Ville', de nodige wijzigingen die het gehele uiterlijk beslist ten goede kwamen, zoals de vervanging van het oorspronkelijk rechte raam door een licht gebogen raam. De kast van het rijtuig is van voren naar achteren lichtgebogen. Hetzelfde is het geval van boven naar beneden.

Driekwart Coupé

Een verlengde uitvoering van de stadscoupé, een rijtuig dat plaats biedt aan vier personen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten