Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Crosscountry

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een hindernis in de cross

Verklaring vanuit het woordenboek: Wedstrijd waarvoor een parcours is uitgezet op een met natuurlijke hindernissen verzwaard terrein. Alleen deze verklaring vanuit een woordenboek dekt bij lange na niet de lading die crosscountry heeft voor de deelnemer. Het hoogtepunt van de samengestelde wedstrijd, dat waar het om draait, is de cross.

Eisen van de crosscountry

De cross is een test om te kijken hoe het met het uithoudingsvermogen en de snelheid van de combinatie is gesteld.

Onderweg in het parcours worden er eisen gesteld aan de conditie en kracht van het paard. Het paard moet in hoog tempo galopperen en springen en dit moet over langere afstand volgehouden worden.


In de cross krijg je een indruk van het trainingsniveau, de gehoorzaamheid en het atletisch vermogen, en niet te vergeten zijn moed. Daarnaast is het ook een test voor de ruiter. Ook aan de ruiter worden eisen gesteld van kracht en uithoudingsvermogen. Het vermogen om het goede tempo te rijden en dit te doseren zodat het paard aan het einde van de rit ook nog energie heeft voor de laatste hindernissen. Daarnaast moet de ruiter goed in kunnen schatten hoe een hindernis aan te rijden of mogelijk te kiezen voor een alternatief.