Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Croupe

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De croupe (ook wel kruis genoemd) is een onderdeel van de achterhand van het paard. De vorming van dit onderdeel van het paard heeft invloed op de (sport)prestaties.

De lengte van de croupe bepaal je door een denkbeeldige lijn te trekken van de bovenkant van de heup naar de zitbeenknobbel. Laat daarbij een hoge staartimplant het beeld niet vertekenen, dan lijkt de croupe al snel kort. Is de lijn van de heup naar de zitbeenknobbel erg afhangend, dan spreekt men van een hellende croupe. Het tegenovergestelde van hellend is een rechte croupe. In de fokkerij wordt graag wat lengte in de croupe gezien. Dat stelt het paard in staat om zijn achterbeen naar voren te brengen. De croupelengte is bepalend (net als de lengte van het voorbeen), deze kun je niet veranderen door training. Wel kun je spieren ontwikkelen. Zowel een platte croupe als overdreven hellend is ongewenst.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto normale/hellende/rechte croupe

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.