Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Cruzado

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Cruzado
Cruzado hoofd.jpg
Cruzado stand.jpg
Stokmaat: vanaf ongeveer 1,50 meter
Kleur: alle kleuren mogelijk
Land van herkomst: Spanje en Portugal
Link naar stamboek:

Cruzados zijn paarden die afkomstig zijn uit Spanje of Portugal. Het is geen zuiver ras, maar een kruising van elke mogelijk ras met een goedgekeurde P.R.E. of Lusitano. De P.R.E. staat in Nederland beter bekend als Andalusiër.

Geschiedenis

Een paard mag pas Cruzado genoemd worden als 1 van de ouders een goedgekeurde Lusitano of P.R.E. is. In het geval van de P.R.E. betekent dit dat de hengst APTO goedgekeurd moet zijn of de merrie APTA. In het geval van de Lusitano moet de merrie of hengst goedgekeurd zijn door het 'Livro de Adultos'.

Een Cruzado kan dus een P.R.E. APTO x een ander ras zijn, maar het kan ook een P.R.E. APTO x een P.R.E. die niet goedgekeurd is zijn.

In Spanje komt je veel Cruzado’s tegen van PRE’s X Engelse of Arabische volbloeden, dit omdat deze kruisingen uitermate geschikt zijn voor het drijven van het vee op het platteland van Spanje.


Vader: PRE of Lusitano niet goedgekeurd. Of stamboek anders. Moeder: PRE of Lusitano goedgekeurd. Nakomeling: Kruising, geen vol PRE of Lusitano stamboekdocument mogelijk. (wel een Cruzado document mogelijk)

Vader: PRE of Lusitano goedgekeurd. Moeder: PRE of Lusitano niet goedgekeurd. Of stamboek anders. Nakomeling: Kruising, geen vol PRE of Lusitano stamboekdocument mogelijk. (wel een Cruzado document mogelijk)

Exterieur

Karakter

Gebruik

De paarden worden voornamelijk gebruikt voor het werk of de finca. Dit komt steeds minder voor, maar er zijn nog enkele bedrijven in Andalusië, Extremadura en Murcia. Verder zijn de Cruzados erg populair bij stierenvechters.


Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.