Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dartmoor

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Dartmoor
Dartmoor hoofd.jpg
Dartmoor stand.jpg
Stokmaat: 1,10 - 1,25 meter
Kleur: vaak bruin of zwart
Land van herkomst: Engeland
Link naar stamboek: http://www.dartmoorstamboek.nl/

De Dartmoor is een kleine stevige pony. Het ras dankt zijn naam, net als vele andere rassen, aan de streek waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Het woord ‘moor’ zegt het al, de pony komt uit een moerassig gebied, gelegen in het zuidwesten van Engeland.

Geschiedenis

Honderden jaren leefden de Dartmoorpony’s in grote kuddes in het moerassige gebied middenin de heuvels in Dartmoor. De Dartmoor heeft erg lang in het wild geleefd, waardoor het geharde en fitte pony’s werden. En nog steeds lopen er enkele wilde pony’s rond op de heidevelden en moerassen van Dartmoor.

Waarschijnlijk stamt de pony af van een Europees ras uit de oudheid. Deze pony’s werden tijdens de Normandische invasie naar Engeland gebracht, waar ze lang in het wild hebben geleefd. Hierdoor zijn het robuuste pony’s geworden. Dit maakte ze uiterst geschikt voor het zware werk dat de Dartmoor vaak moest verrichten in de mijnen. Om het ras te verbeteren is het ras af en toe gekruist met andere rassen. Zo heeft de Dartmoor invloeden van de Arabisch Volbloed, de Welsh Mountain pony, de Shetlander en de Fell pony.

In 1898 zette de National Pony Society uit Engeland een rasstandaard op voor de Dartmoor. Hierdoor werd ervoor gezorgd dat er raszuiver met de paardjes werd gefokt. Ondanks dit heeft de Dartmoorpony een aantal keren op het punt van uitsterven gestaan, onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Toen werd namelijk hun natuurlijke leefgebied gebruikt als militair oefengebied. Tegenwoordig wordt het aantal Dartmoorpony’s op peil gehouden door een aantal particuliere fokkers. Deze mensen leveren een belangrijke bijdrage aan het behouden van dit ponyras.

Exterieur

Portret van een Dartmoor

De Dartmoor is een redelijk kleine en stevige pony, de schofthoogte ligt tussen de 1,10 en de 1,25 meter. De kleur van de Dartmoor is vaak bruin, donkerbruin of zwart. Maar ook de kleuren vos en schimmel zijn toegestaan. Gevlekte of bonte Dartmoor pony’s zijn niet toegestaan in het stamboek. Maar in het wild komen deze kleuren wel voor. De aftekeningen op het hoofd en de benen horen klein te zijn. Het hoofd van de Dartmoor is klein en heeft grote opengesperde neusgaten. De ogen zijn vriendelijk en sprekend. De oren moeten klein en attent zijn.

De Dartmoor is een sterke pony met een sterke hals en goed geplaatste en schuin aflopende schouders. De rug is van gemiddelde lengte en is ook erg sterk, evenals de lendenen en de achterhand. De gangen van de Dartmoor zijn vlak, recht en vloeiend. Verder heeft de Dartmoor een volle bos manen, die evenals de staart golvend zijn.

Karakter

De Dartmoor is een intelligente pony die soms wat eigenwijs kan zijn. Het is een betrouwbare pony met vastberadenheid een goed uithoudingsvermogen. Ook is het een erg lieve pony.

Gebruik

Vroeger werd de Dartmoor veel gebruikt voor zwaar werk in de mijnen. Als een pony daar eenmaal de diepe mijn in ging, zag hij nooit meer daglicht terug. Ook werd dit sterke ponyras gebruikt om zware lasten op zijn rug te dragen. Tegenwoordig wordt de pony gefokt op stoeterijen en bij particuliere fokkers. Ook is het een zeer geschikte rij- en menpony. Voor kleine kinderen is de Dartmoor een uiterst geschikte pony. In het Verenigd Koninkrijk worden Dartmoorpony's veelvuldig gebruikt in Bixiewedstrijden voor de allerjongste kinderen. Bij deze wedstrijden worden de pony's aan het halstertouw geleid of zelfstandig voorgebracht, dit geeft de kinderen zo de kans om al heel vroeg kennis te maken met het ponyrijden en de wedstrijdsport.

Foto's

Social media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten