Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Democraat

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Democraat
Geenfotosport.jpg
Dressuurpaard, springpaard en dekhengst
Geboren: 5 mei 1985
Overleden: januari 2012
Sexe: Hengst
Kleur: Schimmel
Stokmaat: 1,72 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Anky van Grunsven, Jos Lansink en Jutta Winkler
Website: http://www.uytert.nlDe schimmelhengst Democraat was als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN, Oldenburger Verband, Rheinlands Stamboek en Westfaler Verband. De hengst werd door amazone Anky van Grunsven uitgebracht op internationaal Lichte Tour dressuur niveau. Onder het zadel van ruiter Jos Lansink sprong Democraat nationaal 1.40 meter. Jutta Winkler bracht hem uit in de internationale springsport.


Afstamming en signalement

Democraat was een schimmelhengst (vos geboren) met een stokmaat van 1,72 meter.


Afstamming van Democraat
Democraat Pion Abgar xx (keur) Abernant xx
Karadja xx
Irma la Douce (keur, preferent, prestatie) Epigoon (preferent)
Verda (preferent)
Wilena (ster, preferent, prestatie) Silvano II Le Mexico (keur)
Marion (ster, preferent, prestatie)
Orlena (keur, preferent, prestatie) Pericles xx (preferent)
Carlena (ster)

Vader Pion was een zeer verdienstelijk springpaard onder Rob Ehrens en gaf meerdere succesvolle dressuur- en springpaarden waaronder Aktion en Paledo. Democraats moeder Wilena is een ster preferent prestatie merrie van Silvano. Wilena bracht ook het nationale dressuurpaard Falena voort. Haar vader Silvano II sprong internationaal onder Giorgio Nuti.

Sportieve carrière

Democraat werd in 1988 voorgesteld tijdens het verkort KWPN verrichtingsonderzoek. Later in datzelfde jaar voltooide hij succesvol de Hengstleistungsprüfung in Warendorf, waar hij benoemd werd tot kampioen. Anky van Grunsven leidde de hengst op. Tijdens de Hengstencompetitie dressuur 1990/1991 behaalde hij het reservekampioenschap. Democraat kwam dat jaar eveneens uit in de Hengstencompetitie springen, deze sloot hij af met de zesde plaats. De Hengstencompetitie dressuur 1991/1992 werd door Democraat gewonnen, bij het springen behaalde hij de vierde plaats.

Op latere leeftijd werd Democraat uitgebracht in de internationale Lichte Tour dressuur. Met Jos Lansink in het zadel sprong Democraat nationaal 1.40 meter. Jutta Winkler bracht de hengst in de internationale springsport uit.

Resultaten in de sport

 • 1990/1991: Hengstencompetitie dressuur: reservekampioen
 • 1990/1991: Hengstencompetitie springen: zesde plaats
 • 1991/1992: Hengstencompetitie dressuur: kampioen
 • 1991/1992: Hengstencompetitie springen: vierde plaats

Carrière in de fokkerij

Democraat is als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN, Oldenburger Verband, Westfaler Verband en Rheinlands Stamboek.

Democraat werd als 3-jarige voorgesteld bij de Hengstleistungsprüfung Warendorf(BRD) van 01-08-1988 t/m 10-11-1988. Hij liet zich hier van zijn beste kant zien en verraste vriend en vijand door eerste van de 18 deelnemers te worden. Hij werd eerste in zowel het springen als de dressuur met in totaal 138.62 punten.

Voor de dressuur kreeg Democraat 136.91 punten en voor het springen springen 142.70 punten.

Verrichtingsonderzoek

Verrichtingsonderzoek KWPN

Democraat nam van 5 maart t/m 26 maart 1988 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN (B-systeem).

Hij behaalde daarbij de volgende cijfers:

 • Karakter: 8.0
 • Stalgedrag: 9.0
Verrichtingsverslag

Vriendelijk, gehoorzaam met goed humeur. Aan het begin van het onderzoek zadelmak. Gedraagt zich goed tijdens lichte werkzaamheden. Had de eerste week enige moeite met door de hals komen en was toen enigszins terughoudend. Toonde later veel bereidheid om te werken. Geeft zijn ruiter een goed gevoel. Toont weinig moeite te hebben met het werk. Bij aankomst goede voedingstoestand die hetzelfde bleef. Eet normaal. Rustig stalgedrag.

Hengstleistungsprüfung Warendorf

Democraat nam van 1 augustus t/m 10 november deel aan de Hengstleistungsprüfung in Warendorf.

Hij behaalde daarbij de volgende cijfers:

 • Rittigkeit: 136.91 (winnaar)
 • Springen: 142.70 (winnaar)
 • Totaalscore: 138.62 (winnaar)

Afstammelingen rapportage

Afstammelingen 1989 (veulens)

Van deze wachthengst werden veulens getoond die qua ontwikkeling wat wisselend bleken te zijn. Doorgaans zijn ze voldoende ontwikkeld, maar er werden ook veulens getoond die wat royaler hadden kunnen zijn. De veulens zijn matig rijtypisch gebouwd; ze zijn veelal hoogbenig en ondiep. De samenstelling van de collectie was redelijk uniform.

Het hoofd is sprekend, maar veelal lang en vertoont soms een iets bolle profiellijn. De halsvorm is goed met een goede neklengte. De lengte van de hals is goed, zij het meermalen wat arm bespierd in de bovenlijn. De schoft is veelal kort en weinig ontwikkeld, een enkele uitzondering daargelaten. De schouder is zonder uitzondering kort en recht. De rug is vrij algemeen lang. De lendenpartij zou een royalere bespiering kunnen hebben. De croupe is vaak kort en soms plat. Het voorbeen is over het algemeen fijn gebouwd en de stand is wisselend: soms goed, soms steil, soms hol. Het achterbeen is vrij algemeen lang en sterk gebogen; overigens komt ook nog wel eens een recht achterbeen voor. De overgang van pijp naar spronggewricht is over het algemeen vrij scherp.

De stap is voldoende ruim en krachtig. De draf laat over het algemeen veel ruimte zien met een goed gebruik van het achterbeen. Het voorbeen blijft in draf nog wel eens vlak en in een aantal gevallen zou er ook sprake kunnen zijn van even meer schoudervrijheid. Er liepen in de collectie ook veulens mee die excellent draafden met veel balans en een lang zweefmoment.

Afstammelingen 1990 (veulens in Westfalen)

Met grote spanning werden de eerste veulens tegemoet gezien van de eerste in Westfalen ingezette hengst. Vanuit Nederland was de boodschap overgewaaid dat de hengst bont zou fokken en grote hoofden door zou geven. Dat is niet het geval. De hengst vererft zijn drie uitstekende basisgangen en met name de draf. Alle 30 getoonde veulens lieten een energiek ondertredende achterhand zien met veel elasticiteit. De goed ontwikkelde veulens bleken royaal te zijn gelijnd met opvallend goede schoft/schouderpartij (Dr F. Marahrens, "Reiter & Pferde in Westfalen").

Afstammelingen Ermelo 1992 (centraal onderzoek nakomelingen)

Overeenkomstig de reglementen van het zogenaamde B-systeem werden vijf a-select gekozen nakomelingen getest. Deze kwamen uit moeders van respectievelijk Joost (2 x), Cartoonist xx, Cadmus xx en Orthos. Een van de vijf kon slechts beperkt worden beproefd als gevolg van een blessure.

De verrichtingsjury heeft vastgesteld dat het ongecompliceerde paarden bleken te zijn, die qua verrichting geen uniforme groep vormde: er twee goede, één redelijke en twee matige paarden.

De basisgangen zijn, met uitzondering van de stap, voldoende ruim, wisselend van weinig krachtig tot krachtig. Het achterbeengebruik zou bij enkele paarden beter kunnen zijn. De galop is de beste gang. Het vrij springen varieerde van matig tot goed. De goede paarden beschikten over veel afdruk, een goede beentechniek en ruggebruik. De paarden lieten zich, op een na, goed bewerken.Op stal en tijdens de verzorging gedragen de nakomelingen zich normaal.

Handhaving voor fokkerij 1992 (12-05)

Democraat is blijvend voor de fokkerij gehandhaafd op grond van de resultaten van de eindbeoordeling van vijf a-select gekozen nakomelingen en hij heeft daarmee volledig voldaan aan de reglementen van het B-systeem. Democraat is de derde hengst sinds de introductie van het B-systeem die hiervan gebruikt heeft gemaakt. In een eerder stadium waren dat Ufarno en Bonheur. Ufarno is destijds gehandhaafd op basis van de verrichtingen van zijn nakomelingen, Bonheur is afgewezen. Democraat heeft na het gebruikelijke kortdurende onderzoek (1988) op karakter en stalgedrag niet alleen het toegestane aantal merries gedekt (waarna hij feitelijk op wacht is gesteld), maar hij heeft ook deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek in Warendorf(BRD). Hij behaalde daar een excellente klassering. Op basis van de getoonde veulens kon hij gehandhaafd blijven. Ook de veulenrapportage uit Westfalen kon de toets der kritiek meer dan doorstaan. Aan de eigen prestatie verplichting heeft Democraat ook voldaan. Hij is M-springen met 9 winstpunten en Z-dressuur met 1 winstpunt (vereist is 7 winstpunten in beide disciplines samen).

Fokwaarden

 • 2010: KWPN fokwaarde dressuur: 153 90%
 • 2009: KWPN fokwaarde dressuur: 155 89%
 • 2008: KWPN fokwaarde dressuur: 154 89%
 • 2008: Duitse fokwaarde dressuur: 126 89%
 • 2008: Duitse fokwaarde springen: 128 84%
 • 2007: Duitse fokwaarde dressuur: 123 89%
 • 2007: Duitse fokwaarde springen: 128 87%
 • 2003: KWPN fokwaarde dressuur: 190 71%
 • 1998: KWPN fokwaarde dressuur: 183 59%

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • Henderson, 1989, mv. Amor (preferent), goedgekeurd bij KWPN
 • L'Esperance, 1993, mv. Doruto (preferent), goedgekeurd bij SHBGB
 • Unison R, 2001, mv. Ulft (keur), goedgekeurd bij AES

Nakomelingen in de sport

 • Da Vinci, 1990, mv. Goldlack I, nationaal Lichte Tour dressuurpaard
 • Hairos, 1989, mv. Joost (preferent), internationaal springpaard onder Princess Martha Louise
 • Henderson, 1989, mv. Amor (preferent), nationaal Lichte Tour dressuurpaard
 • Hillock, 1989, mv. Cartoonist xx, nationaal dressuurpaard
 • Hunter, 1989, mv. Nurprimus, nationaal Lichte Tour dressuurpaard
 • Gestion Jup, 1991, mv. Joost (preferent), internationaal dressuurpaard onder Sonja Gademann
 • Kairoan, 1992, mv. Joost (preferent), internationaal springpaard onder Manfred Rust
 • Latoya W, 1993, mv. Procureur, nationaal dressuurpaard
 • Libi'Do (Gestion Libido), 1993, mv. Nimmerdor (preferent), nationaal Lichte Tour dressuurpaard onder Arjen Teeuwissen
 • Luxor, 1993, mv. Wolfgang (keur), internationaal dressuurpaard
 • Nelson, 1995, mv. Able Albert xx, nationaal dressuurpaard
 • Olevier, 1996, mv. Afrikaner xx, internationaal dressuurpaard
 • Raak, 1998, mv. Ekstein, internationaal springpaard
 • Radetzky, 1998, nationaal springpaard
 • Romy DS, 1998, mv. Elcaro, internationaal springpaard
 • Ruella, 1998, mv. Circus, internationaal springpaard (WK)
 • Sambuca Romane RDS, 1999, mv. Uniform (preferent), nationaal dressuurpaard
 • Skyline, 1999, mv. Michelangelo (elite), nationaal Lichte Tour dressuurpaard onder Anne van Uytert
 • Sunday, 1999, mv. Equador, nationaal dressuurpaard
 • Symphony, 1999, mv. Julio Mariner xx, internationaal springpaard
 • Tresca, 2000, mv. Orthos, nationaal springpaard
 • Turbo, 2000, mv. Vincent, nationaal Lichte Tour dressuurpaard onder Hanneke Ariens

Nakomelingen in de fokkerij

 • Danah, mv. Ataturk, predikaten: staatspremie
 • Delorean, 2002, predikaten: verbandspremie
 • Hautain, 1989, mv. Wisconsin, predikaten: preferent, prestatie
 • Kavina, 1992, mv. Bonheur, predikaten: keur, preferent
 • Kroniek, 1992, mv. Oldenburg, predikaten: keur
 • Ledaldine, 1993, mv. Mytens xx, predikaten: elite
 • Lelina, 1993, mv. Nimmerdor (preferent), predikaten: keur
 • Liability, 1993, mv. Heidelberg (preferent), predikaten: elite
 • Lodeem, 1993, mv. Lector (keur), predikaten: keur
 • Ludwina, 1993, mv. Astronaut, predikaten: keur
 • Mafindy, 1994, mv. Zevenaar, predikaten: keur, sport(drs)
 • Melrose, 1994, mv. Zelhem, predikaten: keur
 • Rosjade, 1998, mv. Symfonie, predikaten: keur, sport(drs)
 • Shanaica, 1999, mv. Partout (elite), predikaten: keur (halfzuster United)
 • Svetlana, 1999, mv. Havidoff (keur), predikaten: elite, sport(spr)
 • Toscane, 2000, mv. Zortin, predikaten: elite
 • Toscany-Roos, 2000, mv. Kristal (preferent), predikaten: elite
 • Ursoralda, 2001, mv. Ulster, predikaten: keur
 • Veloma, 2002, mv. Balzflug, predikaten: elite, sport(drs)

Bronnen,referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto's of afbeeldingen van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.