Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Derby

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een derby is een springwedstrijd met meer natuurlijke hindernissen en een lengte van gemiddeld 1200 meter. Dat is ongeveer twee keer zo lang als een ‘normaal’ springparcours. Het parcours moet in een vrij hoog tempo worden afgelegd. Vanwege de lengte en het grote aantal hindernissen is het aantal foutloze ritten vaak gering.

De bekendste derby’s zijn in Hamburg (Duitsland, sinds 1920, 1230 meter lang) en Hickstead (Groot Brittannië, sinds 1961). In Nederland worden derby’s georganiseerd in Eindhoven (sinds 1983, internationaal sinds 1990[1]), Breda en Valkenswaard.

Nederland

In Nederland mag je alleen aan een derby deelnemen als je met je pony startgerechtigd bent in de klasse Z, ZZ of hoger of als je met je paard startgerechtigd bent in 1.30 meter-parcoursen of hoger.[2]

Een Derby wordt gehouden over een afstand van minimaal 1.000 meter en maximaal 1.300 meter, over een parcours dat voor tenminste 50% uit natuurlijke hindernissen bestaat en wordt verreden in één ronde of met één barrage. [2]

De Eindhovense Derby is 1050 meter lang en telt 21 hindernissen (waaronder de Devil's Dyke, de Derby Wall en de Irish Wall) en 26 sprongen. Het gevraagde tempo is 375 meter per minuut. Bijzonder was de rit van Harrie Smolders in 2003. Halverwege het parcours brak zijn rechterteugel bij de bitring af. Hij gaf echter niet op, pakte het bakstuk vast en reed zo de rest van het parcours. Uiteindelijk leverde hem dit een tiende plaats in het klassement en een nieuw hoofdstel (dat hem werd aangeboden door één van de standhouders) op.[1]

Hindernissen

Bekende derby-hindernissen zijn:

 • De wal: deze is 3 meter hoog. Bovenop de wal staat een steilsprong van 1.20 meter Onderaan de wal staat op één (Hamburg) of twee (Hickstead) galopsprong(en) een steilsprong van 1.60 meter.
 • Pulvermanns Grab (Pulvermanns graf: Genoemd naar de ontwerper van het derby-parcours in Hamburg, Eduard F. Pulvermann, die bij deze hindernis in het water belandde.): steilsprong van 1.45 meter met licht bergafwaarts op één galopsprong een slootje van 2 meter waarachter licht bergopwaarts op één galopsprong een steilsprong van 1.50 meter staat.
 • Ierse wallen: Twee wallen achter elkaar van elk 1.20 meter hoog waar de paarden op en af moeten springen. Tegen de voorkant van de eerste wal en de achterkant van de tweede wal staat een steilspong gebouwd.
 • Trakehner Graben: 1.50 meter hoge steilsprong met daarachter een greppel.
 • Devil’s Dyke: driesprong, met tussen elke hindernis één galopsprong, waarbij de middelste hindernis over een slootje gebouwd is.
 • Sloot van 4 meter breed. Het taxeren van deze sloot wordt bemoeilijkt doordat er geen klein muurtje of hekje voor staat, zoals in een ‘normaal’ springparcours meestal wel het geval is.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. 1,0 1,1 T. Diks, Derbydenken met Mathijs van Asten, in: Hoefslag, nr. 19, 2007, p. 18-21
 2. 2,0 2,1 artikel 277 KNHS Disciplinereglement Springen 2007
 1. http://www.forst-hamburg.de/kleinflottbek.htm
 2. http://www.hickstead.co.uk/
 3. http://www.ch-eindhoven.nl/
 4. http://www.bredahippique.nl/
 5. http://www.csivalkenswaard.com/