Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dominant wit

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een dominant wit AMHA veulen

Dominant wit is een zeldzame kleurmutatie bij paarden. De dominant wit mutatie veroorzaakt depigmentatie van de huid en het haar. Deze depigmentatie kan volledig of onvolledig zijn, het varieert van 50% tot 100%. Deze depigmentatie komt doordat de melanocyten (pigmentcellen) afwezig zijn in de huid. De ogen bevatten wel werkende pigmentcellen. Daardoor zijn de ogen bruin, soms blauw van kleur. Dominant witte paarden kunnen worden geboren uit twee gekleurde ouders met minimale of zelfs geen aftekeningen.


Genetica

De genetische code die is toegekend aan dominant wit is W. Dominant wit is in verschillende rassen onafhankelijk ontstaan door een mutatie op het KIT gen. De mutaties worden autosomaal dominant overgeërfd. Er zijn 17 verschillende mutaties op het KIT gen geïdentificeerd:

 • W1. Deze mutatie is gevonden bij Freiberger paarden. Deze lijn is ontstaan bij de merrie Cigale, geboren in 1957. De mutatie is gelokaliseerd op exon [1] 15.
 • W2 is gevonden bij Engels Volbloed paarden. De stamvader is KY Colonel uit 1946. De mutatie is gevonden op exon 13.
 • W3 is verbonden aan exon 4. De stamvader is de Arabisch Volbloed Hengst R Khasper (1996). In 2008 blijken 12 van zijn 25 nakomelingen ook dominant wit. Dat is een ratio die bij dominante overerving te verwachten valt.
 • W4. Deze mutatie is verbonden aan de Camarillo White Horse. Stamvader van het ras is Sultan, geboren in 1912. Deze mutatie is verbonden aan exon 12.
 • W5. Ook deze mutatie is gevonden bij de Engels volbloed. De stamvader is Puchilingui, geboren in 1984. De mutatie is gelokaliseerd op exon 15.
 • W6 is gelokaliseerd op exon 5. De stamvader is een Engels Volbloed uit 2004.
 • W7 is eveneens bij de Engels Volbloed gevonden. De stamvader is geboren in 2005. De mutatie is gelokaliseerd op intron 2 [2].
 • W8 is gevonden bij de IJslander en gelokaliseerd op intron 15. De stamvader is onbekend.
 • W9 is gevonden onder Holsteiner paarden op exon 12. De stamvader komt uit 2005.
 • W10 wordt verbonden aan de American Quarter Horse. De stamvader is GQ Santana , geboren in 2000 . De mutatie is verbonden aan exon 7.
 • W11 is verbonden aan een Zuid-Duitse Koudbloed. De mutatie ligt op intron 20. De stamvader is geboren in 1997.
 • W12. Geen informatie.
 • W13. Deze mutatie is gevonden in een kruisingslijn van Quarter Horses en de Paso Peruano. Er wordt gedacht dat de mutatie uit de Quaterlijnen komt. De mutatie ligt op exon 17.
 • W14 is ook verbonden aan de Engels Volbloed. De mutatie ligt op exon 17.
 • W15 is gevonden onder Arabisch Volbloed lijnen. De mutatie ligt op exon 10 en veroorzaakt gedeeltelijke depigmentatie.
 • W16 is gevonden bij de Oldenburger en is gelokaliseerd op exon 7.
 • W17 wordt veroorzaakt door een mutatie op exon 12. De stamvader is een geheel wit Japans Koudbloedpaard die één bruin en één blauw oog heeft.


Verschil schimmel en albino

Een dominant wit paard wordt, in tegenstelling tot een schimmel, wit geboren. Een dominant wit paard heeft namelijk geen pigmentcellen in de huid. De huid van een dominant wit paard is daarom roze van kleur en de haren zijn wit. Een schimmel wordt in zijn basiskleur geboren. De haren verkleuren, maar de pigmentcellen in de huid blijven bestaan. De huid van een schimmel blijft donker van kleur.

Een dominant wit paard is ook geen albino. Een albino heeft namelijk wel pigmentcellen in de huid, maar deze cellen kunnen het pigment niet produceren. Een albino heeft daardoor vaak ogen met een rode tint. De ogen bevatten namelijk geen pigment , waardoor de oogkleur door de bloedvaatjes wordt bepaald. Tot op heden zijn er geen albino paarden geregistreerd.


Gezondheid

Dominant wit lijkt geen invloed te hebben op de gezondheid van het paard. Er zijn twee witte Engels Volbloed paarden geregistreerd die succesvol hebben gelopen op de baan. KIT mutaties worden geassociëerd met verminderde vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid, maar er zijn meerdere paarden met een dominant wit mutatie die zich succesvol hebben voortgeplant. Op basis van die gegevens wordt geconcludeerd de heterozygote mutatie geen of weinig invloed heeft op de vruchtbaarheid. In homozygote vorm zijn dominant wit mutaties waarschijnlijk niet levensvatbaar. De vrucht zal in een vroeg stadium worden verworpen, de merrie zal opnieuw hengstig worden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. Een exon is een stukje van het gen dat coderend is voor een eiwit.
 2. Een intron is een stukje van het gen dat niet codeert voor een eiwit.


 • Haase, B., Brooks, S. A., Schlumbaum, A., Azor, P. J., Bailey, E., Alaeddine, F. et al. (2007). Allelic Heterogeneity at the Equine KIT Locus in Dominant White (W) Horses. PLoS Genetics 3(11), 2101-2108.
 • Haase, B., Brooks, S. A., Tozaki, T., Burger, D., Poncet, P. A., Rieder, S., Hasegawa, T., Penedo, C. & Leeb, T. (2009) Seven novel KIT mutations in horses with white coat colour Phenotypes. Animal Genetics, 40. 623-629.
 • Haase, B., Rieder, S., Tozaki, T., Hasegawa, T., Penedo, M. C. T., Jude, R. & Leeb, T. (2010). Five novel KIT mutations in horses with white

coat colour phenotypes. Animal Genetics, 42. 337-339.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: kenmerken van dominant witte paarden

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.