Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Draver

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Draver
Wikidraverhoofd.jpg
Wikistandfoto.jpg
Stokmaat: 1.45 - 1.80 meter
Kleur: zwart, bruin en vos, schimmel is zeldzaam
Land van herkomst: Nederland, invloeden uit Amerika en Frankrijk
Link naar stamboek: http://www.ndr.nl

Dravers worden oorspronkelijk voor maar één doel gefokt: zo hard mogelijk draven voor de sulky. Maar ook als rijpaard zijn ze populair in Nederland.

Geschiedenis

De fokkerij van de dravers is er jarenlang op gericht om zo hard mogelijk te kunnen draven. De snelheid in de drafsport staat voorop. De drafsport omvat het draven voor de sulky of onder het zadel in een montékoers. Drafkoersen vinden plaats op diverse drafbanen in Nederland, waaronder te Duindigt (Wassenaar), Alkmaar, Wolvega en een aantal zomer- en grasbanen zoals Groningen en Emmeloord. Dravers worden getraind in een entrainement, waarna ze moeten kwalificeren en kunnen koersen.


Niet alle dravers worden uitgebracht in koersen, om verschillende redenen. Ze kunnen te langzaam zijn om in de koers mee te komen, geen geschikt karakter hebben, een lichamelijk probleem of gewoon een gebrek aan talent. Ook zijn er veel paarden die na hun koerscarrière een tweede carrière tegemoet gaan als rijpaard. Het omscholen van een draver is meestal niet zo'n groot probleem, ze kennen al teugel- en stemhulpen en (vooral koerspaarden) zijn al veel gewend. Dravers zijn over het algemeen fijne, lieve en veelzijdige paarden die ideaal zijn voor recreatie en endurance. Ook voor de dressuur, springen, western of mensport zijn dravers geschikt.

Types binnen het ras

Exterieur

Omdat er niet naar een bepaalde rasstandaard gefokt is, is er een grote verscheidenheid aan uiterlijke verschijningen mogelijk tussen en binnen de draverstamboeken. Sommige staan duidelijk erg hoog in het bloed, andere zijn zwaarder gebouwd, tot zelfs een barok uiterlijk. Toch is er een aantal kenmerken te noemen dat karakteristiek is voor de meeste dravers:

  • Slanke bouw
  • Gespierde achterhand
  • Lange smalle hoeven
  • Schuin aflopend kruis
  • Lange oren

De meest voorkomende kleuren zijn bruin, zwart en vos. De kleur schimmel komt ook voor, maar is zeldzamer. In sommige lijnen, zoals die van Action Skoatter, komt ook roodschimmel (roan) voor.

Karakter

Een rastypische draver
  • Looplustig
  • Werkwillend
  • Veelzijdig
  • Gevoelig
  • Slim

Gebruik

De oorspronkelijke bestemming van het ras is het lopen van harddraverijen, wedstrijden waarbij de paarden in een hele harde draf moeten lopen. Uitgekoerste dravers kunnen ook heel goed als rijpaard ingezet worden, het zijn vaak prima recreatiepaarden. Dravers zijn erg geschikt voor endurance, mede door hun uithoudingsvermogen en looplust. Ook vinden veel dravers springen erg leuk en kunnen dit goed. De basisdressuur zal weinig problemen geven, maar voor het M of Z zal je een draver met de juiste capaciteiten daarvoor moeten vinden.

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten