Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Drum Horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
naam van het ras
Drumhorse.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: minimaal 1,62 meter
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: Groot Brittannië
Link naar stamboek: http://www.gcdha.nl

Het Drum Horse is in Nederland relatief nieuw, maar het is een ras met een lange geschiedenis, vooral in Groot Brittannië.

Geschiedenis

De Drum Horse in Nederland is een relatief nieuw begrip onder de paardenrassen terwijl de naam al eeuwen lang bekend is, vooral in Groot-Brittannië. Er gaat dan ook een lange historie aan vooraf. De naam Drum Horse is in Engeland ontstaan en gebruikt voor paarden die in staat waren een ruiter plus 2 zilveren kettledrums te kunnen dragen tijdens bepaalde ceremoniële gebeurtenissen. Belangrijk dus was dat het grote sterke paarden waren met een rustig karakter. Ruiter met drums woog zeker rond de 140 kilo, bovendien moesten zij hun handen vrij hebben om op de drum te slaan, dus een kalm karakter was een must.

In het Britse leger hebben Drum Horses een lange kleurrijke historie. In 1678 zijn de eerste Drum Horses al bekend, de the Royal Scots Greys. Ook in de jaren daarna kun je deze paarden terug vinden; de 6th Dragoon Guards en de 3rd Hussars (1685), de 5th (Royal Irish) Lancers (1689), de 10th Royal Hussars en de 9th Queen’s Lancers (1715). Deze paarden werden ingezet overal waar de regimenten naar toe werden gezonden, o.a India en Palestina. Langzamerhand is het daadwerkelijke ras ontstaan door kruisingen van Shires, Clydesdale of Friese paarden met de Gypsy Cobs. En zo zie je nu dus dat een Drum Horse tegenwoordig veel beenbeharing heeft en vaak bont van kleur is.

Vanaf april 2007 kent Nederland een stamboek voor Drum Horses: GCDHA-NL De volledige naam is Gypsy Cob and Drum Horse Association Nederland. Het GCDHA-NL is een dochter van het originele GCDHA in Amerika, en daarmee het eerste erkende stamboek voor Drum Horse in Europa.[1]

Exterieur

Het Drum horse is een zwaarder rijpaard, waarbij de bloedlijnen van de Shire, Clydesdale, het Friese Paard en de Gypsy Cob worden gebruikt. Het ideale Drum Horse moet het zware beendergestel en overvloedige beharing hebben van bijvoorbeeld de Drum Horses die tegenwoordig in gebruik zijn bij de cavalerie van het Britse Koningshuis. Daarnaast moeten zij de wendbaarheid, beweging en soepelheid bezitten die nodig zijn om uit te blinken in verschillende rij- en mendisciplines. Minimale hoogte: 1,62 meter. De meeste Drum Horses zijn echter veel groter! Een Drum Horse mag iedere kleur bezitten, zowel effen, platenbont of Appaloosa gevlekt. Een mooi voorbeeld van een Drum Horse is de hengst Galway Warrior, hoogte 1,75 meter. Hij was in eigendom van de koningin van Engeland, als dekhengst voor het fokken van Drum Horse. Daarna stond hij in Amerika. Inmiddels is hij overleden.

Karakter

Het karakter van het Drum Horse moet kalm en gehoorzaam zijn. Hij moet rustig genoeg zijn om de drums te verdragen, en zijn ruiter gehoorzamen zonder teugeldruk.

Gebruik

Het gebruik van de Drum Horse zit al in de naam verscholen: hij draagt een ruiter en twee grote drums tijdens officiële ceremonies.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.gcdha.nl