Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Duindigt

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Nederlands bekendste draf- en renbaan is Duindigt en is gevestigd te Wassenaar. Vrijwel elke zondagmiddag worden hier koersen verreden met dravers, Engelse volbloeden of Arabische volbloeden.

Geschiedenis

In 1822 kocht Joachim Jochems een landgoed in Wassenaar met de naam 'de Hofsteede Duyndigt'. Het was een enorm groot landgoed met koetshuizen, oranjerieën en stallen. Later werden hier ook nog moestuinen en kassen bijgebouwd. De eigenlijke draf- en renbaan werd op datzelfde landgoed opgericht op 19 mei 1906 op verzoek van de NHRV (Nederlandsche Harddraverij- en Renvereeniging). Vanaf die datum beschikt renbaan Duindigt over een echte renbaan (1.600 meter) en vanaf 1940 is daar een aparte drafbaan (1.200 meter) bijgekomen.

Tijdens de tweede wereldoorlog was renbaan Duindigt een belangrijke strategische plaats. In 1945 werd het gebombardeerd door de Engelsen maar in 1953 werd er weer een nieuw huis gebouwd. Op 28 april 1945 werden er voedselpaketten op Duindigt gedropt door bommenwerpers van de geallieerden. Vandaag de dag staat er een monument aan de renbaan dat nog aan die gebeurtenissen herinnert.

Heden

Op dit moment is Duindigt de enige Nederlandse renbaan waar draverijen en rennen gehouden worden. De koersen worden onder het zadel of aangespannen gereden. In de stallen van renbaan Duindigt wonen op dit moment zo'n 200 paarden, zowel renpaarden als dravers.

Ook wordt er veel gewed. Dit is een traditie die stamt uit vroeger tijden, maar nog steeds in stand is. Een tijd lang is er een gokverbod geweest, maar sinds 1949 is dit weer opgeheven en mag er weer gewed worden op de renbaan. Ook kinderen kunnen nu meedoen op de renbaan. Er zijn minidraverijen en ponyrennen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten