Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

ECG

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een ECG, ook wel Electro-CardioGram of hartfilmpje genoemd, is een methode om het hart te onderzoeken. Hiermee kan de dierenarts het de geleiding van het hart en de elektrische activiteit van de hartspier op papier weergeven en beoordelen. Een elektrocardiogram begint met de zogenoemde P-top Deze geeft de elektrische activiteit (depolarisatie) van de boezems weer. Zoals eerder genoemd begint de hartactie met een elektrische prikkel die ontstaat in de sinusknoop. Vanuit de sinusknoop verspreidt deze zich over het spierweefsel van de boezems naar de AV-knoop en de spiercellen van de boezems trekken samen. Na de P-top toont het ECG. het QRS-complex. Deze bestaat uit de Q-top, de R-top en de S-top en geeft de elektrische activiteit die ontstaat bij het samentrekken van de kamers weer. Dit wordt ook wel de depolarisatie van de kamers genoemd. Daarna verschijnt de T-top. De T-top toont de repolarisatie fase van de kamers. De repolarisatie fase van de kamers is de herstelfase. Nadat het spierweefsel van de kamers zich heeft samengetrokken moet het zich weer ontspannen. Spierweefsel trekt samen doordat de spiercellen ionen met een bepaalde lading over het celmembraan transporteren. Tijdens de herstelfase moeten deze ionen weer in hun uitgangspositie gebracht worden om zo weer klaar te zijn voor de volgende samentrekkingsfase. Tijdens de eerste helft van deze repolarisatie fase is het niet mogelijk om de kamers te prikkelen en weer samen te laten trekken. Tijdens de tweede helft van de repolarisatie fase kan dat wel, maar dan er is er wel een hele sterke elektrische prikkel nodig.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van een stukje van een ECG

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.
Dit artikel is nog niet toegevoegd aan één of meerdere categorieën, mist links naar andere wiki pagina's of is niet opgemaakt volgens de wiki standaard. Als je dit wilt verbeteren kun je als wiki schrijver op bewerk klikken. Ben je nog geen wiki schrijver? Open dan een topic op het WikiZaken forum.