Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Elcaro

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Elcaro
Geenfotosport.jpg
Dressuurpaard, Dekhengst
Geboren: 24 Maart 1986
Overleden: Oktober 2007
Sexe: Hengst
Kleur: Donkerbruin
Stokmaat: 1,67 meter
Ras: KWPN’er
Ruiter: Leida Collins Strijk
Website: http://hbcstal.nl/Elcaro was een voor het leven goedgekeurde KWPN dekhengst. 10 jaar lang scoorde Elcaro onafgebroken een hoge bovengemiddelde dressuur- en bewegingsindex. In totaal zijn er van Elcaro 1.154 nakomelingen geregistreerd. In oktober 2007 is Elcaro ingeslapen na meerdere koliek aanvallen.


Afstamming en signalement

Elcaro was een donkerbruine fors gebouwde, rijtypische hengst, geboren op 24 maart 1986 met een stokmaat van 1,67 meter.


Afstamming van Elcaro
Elcaro Zeoliet Ramiro Z Raimond
Valine
Sargab Abgar xx
Gonnie
Ritacara Lucky Boy xx Compromise xx
Sejanne xx
Dicara Vorst
Nicara

De vader van Elcaro, Zeoliet liep met succes in de Hengstencompetitie onder Henk van den Broek en in de ZZ-dressuur met Roger Schulkens. Bovendien stond Zeoliet hoog op de spring- en de dressuurindex. Veel nakomelingen van Zeoliet sprongen internationaal. Maar Zeoliet had ook vele nakomelingen in de nationale en internationale dressuur.

De moeder van Elcaro, Ritacara komt uit de bekende Lady Cara-stam. Naast Elcaro komen uit deze stam ook de KWPN goedgekeurde hengsten Krack C en Monaco.

Elcaro zijn vaders vader was Ramiro Z, hij was een internationaal springpaard en een dekhengst die in geen enkel stamboek geen zoon van hem in het bestand heeft gehad. Na zijn dood in 1995 kreeg hij dan ook de titel ‘Hengst van de Eeuw’. Elcaro zijn moeders vader was Lucky Boy xx hij leverde ook meerdere goedgekeurde KWPN zonen en kleinzonen (zoals Elcaro).

Sportieve carrière

Resultaten in de sport

Elcaro was winnaar van de KWPN-hengstencompetitie dressuur categorie A in 1991.

Carrière in de fokkerij

Van Elcaro zijn 2 zonen goedgekeurd Jacardo en Jeraldo. Jacardo is in 2002 geëxporteerd naar Canada. Inmiddels is Jacardo opgenomen in de WBFSH-ranking Grand Prix dressuur. Jeraldo was M-springen en Z1-dressuur en is inmiddels overleden. Het mooiste resultaat van de Elcaro-dochters op exterieurgebied behaalde zijn dochter Ninda, een elitemerrie gefokt door C.R. Waiboerhoeve in Lelystad. Zij werd in 1998 en 2000 algemeen kampioen van Flevoland en in 2000 nationaal kampioene bij de keur- en elitemerries in 2000.

Elcaro had veel donkere nakomelingen, met weinig aftekeningen. De nakomelingen kenmerken zich door hun krachtige achterbeengebruik, de lengte van hun stap en de lengte en souplesse van de draf. Uiteindelijk zijn er van Elcaro 1.154 nakomelingen geregistreerd. Elcaro is na het dekseizoen 2007 overleden.

Verrichtingsonderzoek

Elcaro nam in 1989 deel aan het verrichtingsonderzoek van KWPN. Ermelo 1989 (gedeelde 4e plaats) Attent, gehoorzaam, vriendelijk, eerlijk met goed humeur. Aan het begin nog groen. Goede basisgangen en veel souplesse.

Stap regelmatig en krachtig. Draf heeft veel ruimte en regelmaat en is krachtig. Goede galop. Presteert bij springen ruim voldoende, springt goed naar boven en is elastisch. Kantelt soms zijn achterhand en wisselt goede en minder goede sprongen met elkaar af. Springt voorzichtig. In terrein goede galop, attent, ruim op de sprong. Ruim voldoende bereidheid om te werken, looplustig. Ervaart werk als normaal. Veel aanleg als dressuurpaard, ruim voldoende aanleg als springpaard. Bij aankomst goede voedingstoestand die hetzelfde bleef. Eet normaal. Rustig stalgedrag.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

Stap: 7
Draf: 8,5
Galop: 8
Rijproef: 8

Springen

Vrij: 7,5
Onder het zadel: 7
Karakter: 9
Stalgedrag: 9
Trainingsrapport: 8
Puntentotaal: 79.00

Plaatsing: 3e van de 27

Jaar verrichting: 1989

Plaats verrichting: Ermelo

Fokwaarden

  • 2009: KWPN fokwaarde dressuur 120 94%
  • 2008: KWPN fokwaarde dressuur 122 94%
  • 2007: Overleden
  • 2003: KWPN fokwaarde dressuur 139 89%
  • 1998: KWPN fokwaarde dressuur 165 80%
  • 1989: ggk. KWPN

Goedgekeurde nakomelingen

  • Jacardo, 1991, mv. Marinier, goedgekeurd bij KWPN
  • Jeraldo, 1991, mv. Rinaldo, goedgekeurd bij KWPN

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto of afbeelding van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.