Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Engels zadel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Dressuurzadel

Een dressuurzadel heeft rechte en lange zweetbladen zodat de ruiter zo lang mogelijk kan zitten en makkelijk de houding aan kan nemen die voor de dressuur gewenst is. Een dressuurzadel heeft vaak een diepe zit en middelmatig tot dikke wrongen die vaak lang doorlopen en zo de knie en het bovenbeen helpen met de juiste houding. De singelstoten zijn meestal lang zodat de gespen van de singel niet onder het zweetblad zitten, waardoor een optimaal contact met het paard kan worden gekregen. Hierdoor is er een kortere singel nodig, een speciale dressuursingel. De stijgbeugelriemen kunnen zowel onder- als bovenlangs het zweetblad lopen. Onderlangs zou een stillere beenligging kunnen geven, maar niet iedereen vindt dit prettig.

Springzadel

Een springzadel heeft kortere en meer naar voren gebouwde zweetbladen. Dit helpt de ruiter om mee te gaan met de beweging tijdens het springen. De zit van een springzadel is meestal vrij vlak om de ruiter optimale bewegingsvrijheid te geven om de beweging van het paard boven de sprong goed te kunnen volgen. Een springzadel heeft kleinere wrongen dan een dressuurzadel. Soms zitten er ook een wrong aan de achterkant van het zweetblad voor een stevigere zit. De stijgbeugellengte is duidelijk korter dan bij de dressuurzit. Een lange singel met de stoten onder het zweetblad is gebruikelijk, maar ze zijn er ook wel met lange singelstoten.

Veelzijdigheidszadel

Een veelzijdigheidszadel zit qua zweetblad tussen het dressuur- en het springzadel in en is geschikt voor beide disciplines en ook erg fijn voor buitenritten. Met de beugels wat langer kun je op een dergelijk zadel goed dressuur rijden, maak je ze een paar gaatjes korter, dan kun je er prima een spongetje mee nemen. Wil je echt verder in een discipline, dan is een gespecialiseerd zadel vaak fijner.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.