Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Exterminator

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Exterminator
Exterminator.jpg
Renpaard
Geboren: 30 mei 1915
Overleden: 1945
Sexe: ruin
Kleur: vos
Stokmaat:
Ras: Engels Volbloed
Ruiter: Willie Knapp
Website:Exterminator begon zijn loopbaan als underdog maar groeide uit tot een groot renpaard, hij is onder andere winnaar van the Kentucky Derby en is uitgeroepen tot "horse of the year" in 1922.

Afstamming en signalement

Exterminator was een voskleurige Engelse volbloedruin.


Afstamming van Exterminator
Exterminator McGee White Knight Sir Hugo
Whitelock
Remorse Hermit
Vex
Fair Empress Jim Gore Hindoo
Katie
Merrythought Pirate of Penzance
Raybelle

Carrière

Exterminator was een groot slungelig paard. Hij groeide snel en werd daarom al vrij vroeg gecastreerd. Hij werd gefokt door F.D. "Dixie" Knight en kwam op 30 mei 1915 ter wereld op de Almahurst Farm vlakbij Kentucky.

Als één-jarige werd hij op een veiling voor 1500 dollar verkocht aan J. Cal Milam. hij was een eigenaar die ook zijn eigen paarden trainde. Exterminator werd door hem getraind. Op 2 jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in Latonia Race Track in Covington, Kentucky. Hij wist de race met drie lengtes verschil te winnen. Zijn eerste seizoen liep hij niet veel. Hij was een groot paard dat nog altijd doorgroeide en daardoor vrij laat rijp was. Toch wist hij zijn eerste seizoen 1500 dollar aan prijzengeld te bemachtigen en een nominatie voor the Kentucky Derby.

Voordat Exterminator aan zijn volgende seizoen kon beginnen, werd hij voor 9000 dollar verkocht aan Willis Sharpe Kilmer. Kilmer had Exterminator gekocht als trainingmaatje voor zijn andere renpaard Sun Briar. Kilmer zag niet veel in Exterminator en gaf hem de bijnaam "the goat". Exterminator ging samen met Sun Briar in training. Het was de bedoeling dat hij Sun Briar steeds liet winnen zodat die meer zelfvertrouwen zou krijgen. Trainer Henry McDaniel merkte al snel dat Exterminator een goed renpaard was, ondanks dat hij getraind werd om Sun Briar te laten winnen kon hij hem makkelijk bij houden en ook makkelijk verslaan. En dat terwijl Sun Briar een goed renpaard was, die van de 9 starts er 5 had gewonnen. Later zou Henry McDaniel bevestigen dat Exterminator het intelligentste paard was waar hij ooit mee heeft gewerkt.

Door een botziekte werd Sun Briar teruggetrokken uit de sport, Kilmer verloor plots zijn Derbypaard. McDaniel stelde toen voor om Exterminator de Derby te laten lopen maar Kilmer wou niet dat "the goat" in zijn kleuren zou rennen. Uiteindelijk was Colonel Matt Winn (president van Churchill Downs) ervoor nodig om Kilmer er van te overtuigen het paard toch te laten starten.

De dag voor de Kentucky Derby had het veel geregend en de baan was nat. Exterminator had al tijden geen fatsoenlijke race meer gelopen en de concurrentie was zwaar. Hij werd gereden door jockey Willie Knapp. Exterminator lag achterin het veld, tot ze richting de stallen galoppeerden, toen zette hij plotseling een sprint in waarbij hij het hele veld voorbij vloog. Hij won de Kentucky Derby uiteindelijk met een lengte.

Exterminator heeft in totaal 99 races gelopen, waarvan hij 50 keer won en 17 keer tweede werd. Hij rende in totaal meer dan 252.996 dollar bij elkaar. Hij rende door tot zijn negende levensjaar en kreeg bijnamen als "Old Bones" en "The Galloping Hattrack".

100 starts

Exterminator stond lang bekend als het paard dat 100 keer gestart zou hebben, later onderzoek wees echter uit dat dit er 99 waren.

Resultaten

Grootste overwinningen

  • Kentucky Derby (1918)
  • Saratoga Cup (1918, 1919, 1920, 1921)
  • Pimlico Cup (1919, 1920, 1921)
  • Toronto Autumn Cup (1920, 1921, 1922)
  • Jockey Club Cup Handicap (1920)
  • Autumn Gold Cup (1921 & 1922)
  • Brooklyn Handicap (1922)
  • Philadelphia Handicap (1923

Titels

  • U.S. Champion Older Male Horse (1920, 1921, 1922)
  • United States Horse of the Year (1922)

Onderscheidingen

Citaten

"When he was at his best, Exterminator could have beaten Man o' War or Citation or Kelso or any other horse that ever lived on any track doing anything." - Willie Knapp

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten