Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

F.E.I.

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf FEI)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het F.E.I. logo

De Fédération Equestre Internationale oftewel F.E.I. is de overkoepelende organisatie van alle nationale hippische bonden en is opgericht in 1921 in Parijs. Dit was een initiatief van verschillende Nationale organisaties van de landen België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Japan, Noorwegen, Zweden en de VS met als doel om een internationale organisatie te vormen voor de paardensport. Door het toevoegen van de paardensport aan de Olympische spelen en de snelle groei van de sport kwam er behoefte aan internationaal geldende regels en meer centrale sturing. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lausanne, Zwitserland en de voorzitter van de FEI is de Belg Ingmar de Vos.

Missie en visie

De F.E.I. heeft zich als doel gesteld de groei van de paardensport wereldwijd te stimuleren. Zij doet dit door het organiseren van humane en sportieve wedstrijden binnen de traditionele disciplines. Tevens neemt zij de verantwoordelijkheid op zich voor de promotie en de administratie van deze wedstrijden. De F.E.I. is aangewezen om het overkoepelende orgaan te zijn voor paardensport door het I.O.C. (International Olympic Committee). De F.E.I. is gebaseerd op gelijkheid en respect tussen de 133 nationale federaties zonder te oordelen op basis van ras, religie of politieke voorkeuren. De F.E.I. is verantwoordelijk voor het opzetten van de regels en zij geeft ook de goedkeuring voor de inhoudelijke programma's van internationale wedstrijden. Ook het programma voor de Olympische spelen wordt opgesteld door de F.E.I. Behalve het verder promoten van de paardensport stimuleert de F.E.I. ook nieuwe ontwikkelingen, hierbij wordt het welzijn van het paard altijd vooropgesteld.

Visie F.E.I.:

 • Eerlijkheid en gelijkheid. De paardensport is een van de weinige sporten waarbij zowel man als vrouw gelijk moeten presteren.
 • Samenwerking met het paard. De F.E.I. vindt het belangrijk dat er perfecte saamhorigheid is tussen ruiter en paard, waarbij vertrouwen en respect de hoofdrol speelt.
 • Respect voor de omgeving: De paardensport was een van de eerste internationale sporten die zich toelegde op de ”Code of Conduct“ ten opzichte van de omgeving.
 • Respect voor het paard:In 1991 heeft de F.E.I. de “Code of Conduct” aangenomen waarin staat geschreven: “In alle vormen van paardensport moet het welzijn van het paard voorop gesteld worden”.

Disciplines

De disciplines binnen de F.E.I. zijn:

Presidenten van de F.E.I.

 • 1921, Baron du Teil of France (Frankrijk)
 • 1927, Generaal Gerrit Johannes Maris (Nederland)
 • 1929, Majoor Jonkheer Karel F. Quarles van Ufford (Nederland)
 • 1931, Majoor Generaal Guy Vernor Henry Junior (Verenigde Staten)
 • 1935, Generaal Baron Max Reinhard August Freiherr von Holzing-Berstett (Duitsland)
 • 1936, Luitenant-kolonel Jonkheer Karel F. Quarles van Ufford (Nederland)
 • 1939, Gustaf Magnus Rydman (Finland)
 • 1946, Generaal Baron Gaston de Trannoy (Belgie)
 • 1954, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard , prins der Nederlanden(Nederland)
 • 1964, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Hertog van Edinburgh (Groot-Brittannië)
 • 1986, Hare Koninklijke Hoogheid Princess Royal Prinses Anne (Groot-Brittannië)
 • 1994, Hare Koninklijke Hoogheid Infanta Doña Pilar DE Borbón Maria del Pilar Alfonsa Juana Victoria Luisa Ignacia de Todos los Santos de Borbón de Gomez-Acebo, Hertogin van Badajoz (Spanje)
 • 2006, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Haya Bint Al Hussein (Jordanië)
 • 2014, Ingmar de Vos (Belgie)

Financieel

Alle 133 landen die aangesloten zijn bij de F.E.I. moeten jaarlijks een bepaald bedrag betalen. De hoogte van die bedragen hangt af van de klasse waarin het land valt.

Besluitvorming

De F.E.I. neemt haar besluiten door middel van stemmingen tijdens vergaderingen. Hierbij heeft elke nationale bond een even zware stem. Als een bond geen afvaardiging kan sturen mag er gestemd worden per volmacht.

Dopingreglement

De F.E.I. publiceert het dopingreglement dat internationaal gehanteerd wordt. Ook de KNHS volgt deze richtlijnen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto´s van FEI wedstrijd

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.