Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Feld- en jachtwagen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een Feld- en jachtwagen is een geschikt rijtuig voor de landaanspanning en kan getrokken worden door een enkelspan, tweespan of vierspan paarden.

Type’s Feld- en jachtwagen

Duitse Feldwagen

De meest voorkomende zijn:

  • Duitse Feldwagen
  • Achenbacher Jachtwagen

Feldwagen

Vierwielig, vier of zes persoons landelijk, meestal open sportrijtuig. met blank gelakte koetsiersbok en twee passagiersbanken 'Vis-à-Vis' (Franse woord voor gezicht = vis) geplaatst. 'Open' rug- en armleuningen en portieren. Houten voorscherm en achter een breed wildrek, opgehouden met twee leren riemen. Boven de voor- en achterwielen brede gebogen spatschermen, waartussen opstapijzers. Rechts een handrem. Voor en achter hele ellipsveren. De wielen met 12 spaken voor en 14 spaken achter. Het rijtuig is meestal uitgerust met een handrem. De spinnenkop, trekhaken en trekogen moeten zwart zijn.

Soms is er een dubbele zweepkoker aanwezig. Eentje in de normale stand naar boven wijzend en eentje die naar achteren wijst indien er onder bomen wordt gereden. Hierdoor kan de zweep niet blijven haken aan de takken.

Duitse Achenbacher Jachtwagen

Achenbacher Jachtwagen

Rijtuig is gelijk aan de Feldwagen, maar ontworpen door Benno von Achenbach, die ook het Achenbach mensysteem heeft bedacht en ontwikkeld. Sommige wagens hebben een opklapbare huif die bescherming biedt aan de passagiers.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten