Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Frederico Caprilli

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Frederico Caprilli
Caprilli itala e staccionata.jpg
Uitvinder van de verlichte zit
Geboren: 7 april 1868
Overleden: 6 december 1907
Nationaliteit: Italiaanse
Website:


Frederico Caprilli (in andere bronnen Federico Caprilli genoemd) (geboren op 7 april 1868 in Livorno, gestorven 6 december 1907 in Pinerolo) was een kapitein in het Italiaanse leger en instructeur in Italiaanse rijscholen. Hij wordt beschouwd als degene die de houding bij het springen drastisch heeft veranderd, hij maakte de zogenaamde "verlichte zit" populair, die bij de springsport nog steeds wordt gehanteerd.

De oude springstijl

Tot aan het eind van de 19de eeuw werd een heel andere stijl bij het springen gehanteerd. De ruiter zat daarbij met lange beugels en ver achterover in het zadel en stak bij het springen de voeten vooruit, om zich bij de landing van het paard na de sprong schrap te kunnen zetten en zogenaamd de voorhand te ontlasten. Men ging er daarbij van uit dat de achterhand veel sterker was om het gewicht van het paard na de sprong te kunnen dragen, dus trok men boven de sprong het hoofd van het paard omhoog, en probeerde op de achterbenen van het paard, of in ieder geval op alle vier benen van het paard te landen. Doordat de ruiter in het zadel bleef zitten kon het paard niet boven de sprong basculeren, de ruiter bleef in de beweging achter en zat hard in de mond. Springen was voor veel paarden zo een erg pijnlijke bezigheid.

Caprilli stijl

Caprilli bestudeerde de springstijl van paarden zonder ruiter vanaf foto's en zag dat ze altijd op hun voorbenen landden. Hij ontwikkelde de houding van de ruiter boven de sprong zodat deze met kortere beugels reed en verder voorover zat, bij het springen vooral niet in de mond zat en meeging met de beweging van het paard. Op het gedeelte tussen de sprongen en ook bij de landing bleef de ruiter voorover zitten.

Caprilli's revolutionaire manier van rijden kostte hem in eerste instantie zijn positie als luitenant in het Italiaanse leger, hij mocht ook geen lessen meer geven en werd overgeplaatst naar Zuid-Italiƫ. Gelukkig werd zijn springstijl jaren later in het Italiaanse leger uitgeprobeerd, en de paarden bleken veel beter en met veel meer plezier te springen. Caprilli werd in ere hersteld en zijn stijl werd in vooraanstaande rijscholen als Tor di Quinto in Rome en de Italiaanse cavalerieschool in Pinerolo gedoceerd. Zelf reed hij mee tijdens de Olympische Spelen in 1906, waardoor zijn springstijl wereldberoemd werd.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten