Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gaited Baroque Horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Gaited Baroque Horse (register)
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: Geen eisen
Kleur: Geen eisen
Land van herkomst: Europa en Amerika
Link naar stamboek: http://www.gaitedbaroquehorse.nl/

De Gaited Baroque Horse is geen apart ras, maar een register waarin een aantal specifieke kruisingen geregistreerd kunnen worden, mits zij aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen gelden voor de bouw, gang en karakter van het paard.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Gaited Baroque Horse begint bij de Spaanse Jennet: kleine, Spaanse paarden welke ontstaan waren uit een combinatie van Iberische- en Berberinvloeden. De Spaanse Jenet was een Barok type paard dat over een extra viertakt gang beschikte: Andadura genaamd. De oudste bekende stamboomdocumenten van deze paarden stammen uit begin 13e eeuw, bijgehouden door de Kartuizer monniken. Eind 15e eeuw werden door hen de grootste stoeterijen gesticht in Jerez, Sevilla en Cazalla. In die tijd was de populatie paarden al ontwikkeld tot een heus ras, inmiddels door meer Berber invloeden iets groter dan de originele Jennets waarmee ze begonnen waren. Deze paarden stonden bekend als uitmuntende cavaleriepaarden.


In de 16e en 17e eeuw was het ras meer en meer populariteit aan het winnen bij koninklijke families door heel Europa. Vele exemplaren werden geëxporteerd en als geschenken gegeven aan koninklijke families in onder andere Oostenrijk, waar het samen met de Napolitaner, Deense en Arabische paarden aan de wieg stond van de hedendaagse Lipizzaner. Ook naar Italië, Frankrijk en Duitsland verspreidde de Spaanse Jennets zich. Op 12 oktober 1492 ontdekte de Italiaanse Christoffel Columbus met een vloot van drie schepen onder Spaanse vlag 'de Nieuwe Wereld' en was ook het pad naar het Amerikaanse continent voor de Spaanse Jennet geopend. Tot en met de 16e eeuw werden vele Spaanse paarden daar naartoe gebracht, waar het ras aan de wieg stond van de vele (gangen-)paardenrassen welke nu Amerika tot hun bakermat noemen. Denk hierbij onder andere aan de verschillende Paso's, Mangalarga marchadors, Criollo's,Appaloosa's en Quarter Horses.


In Europa ontwikkelde de Spaanse Jennet zich ook steeds verder. Bovendien had het ras zeer grote invloed op vele andere rassen, waaronder de Fries in Nederland, de Percheron, Boulonnais en Cob Normand in Frankrijk en ook veel van de huidige Duitse en Engelse pony- en warmbloedrassen hebben in het verleden een flinke scheut Spaans bloed meegekregen. Waar echter bij de pony- en warmbloedrassen later ook veel Arabisch en Engels volbloed ingemengd werd om tot een lichter, langgelijnder sporttype te komen, zijn de eerder genoemde rassen altijd meer barok van type gebleven. Omdat op het Europese continent paarden steeds meer gebruikt werden voor het trekken van een kar of koets, waren de comfortabele extra gangen overbodig geworden. Deze zijn bij veel rassen dan ook jammerlijk verloren gegaan.


In 1960 kreeg de Spaanse Jennet een nieuwe naam: de Andalusiër. in 1967 werd echter besloten het ras te splitsen in twee afzonderlijke rassen: De PRE ofwel de Pura Raza Española (welke heden ten dagen nog steeds wel eens foutief 'Andalusiër' genoemd wordt) en de PSL ofwel de Puro Sangue Lusitano.

Exterieur

Het Gaited Baroque Horse register is onderverdeeld in 3 registratieboeken: A, B en C waarbij de paarden in het A-register het meest barok van type zijn.

De algehele verschijning van het paard is barok, met korte, ronde lijnen. De bovenlijn is convexe en de rug kort tot middellang met een lage staartaanzet. Het paard heeft een goede, bergopwaartse conformatie en staat goed in het vierkantsmodel. De manen en staart zijn vol en weelderig. De borst is breed en de achterhand compact. Het hoofd is niet te klein en fijntjes en heeft een recht of convex profiel. Er zijn vooralsnog geen eisen gesteld aan de schofthoogte en vacht- of oogkleur.

De meest ideale Gaited Baroque Horse is een paard dat eruit ziet als een PRE, Lusitano, Fries, Lippizaner, Sorraia, Berber of Kladruber en daarbij de beschikking heeft over een viertakt gang buiten de stap.

Gangen

De Gaited Baroque Horse beschikt over een soepele, vloeiende stap en een ritmische, schommelende galop. Draf is geen eis, maar indien aanwezig moet ook deze soepel en vloeiend zijn. Er is naast de standaard gangen ten minste één extra viertakt gang (tölt of een töltvariant) nodig om een paard aan het Gaited Baroque Horse register toe te voegen.


Karakter

Het paard moet volgens de rasstandaard een vriendelijk en werkwillig karakter hebben.

Gebruik

Deze paarden zijn veelzijdig inzetbaar. Zeer veel aanleg voor dressuur, maar bijvoorbeeld ook voor de koets misstaan ze niet.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto, standfoto en actiefoto's van de paarden uit dit register

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.