Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Geslacht

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een paard kan van het geslacht hengst of van het geslacht merrie zijn. Hengsten zijn dieren van het mannelijk geslacht en merrie's zijn dieren van het vrouwelijk geslacht. Als een hengst gecastreerd is dan wordt hij een ruin genoemd.

Het geslacht van het dier wordt bepaald door de genen van het dier. Mannelijke dieren hebben de genen X en Y terwijl vrouwelijke dieren de genen X en X hebben. Het geslacht van een jong dier wordt dus bepaald op het moment dat de eicel van het moederdier samensmelt met een bepaalde spermacel van het vaderdier. De eicel van het moederdier zal een X gen bevatten, want de moeder heeft alleen maar X genen. De spermacel van het vaderdier kan een X of een Y gen bevatten. Als de spermacel een X gen bevat zal de nakomeling een vrouwelijk dier worden, als de spermacel een Y gen bevat zal de nakomeling een mannelijk dier worden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Cursus algemene genetica van de Universiteit van Antwerpen 2008


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van de verschillende geslachten

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.