Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hansom Cab

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Hansom Cab, Engelse taxi

Hansom Cab is een tweewielig rijtuig dat wordt getrokken door één paard.

Geschiedenis

De oorspronkelijke benaming van de Hansom Cab is Hansom Safety Cab en werd in 1834 door Joseph Hansom, een architect uit Hincley, Leicestershire, Engeland ontworpen en gepatenteerd. Het ontwerp is sterk veranderd door John Champman, maar heeft zijn oorspronkelijke naam behouden. Het doel van dit rijtuig was om snelheid met veiligheid te combineren. Door een laag zwaartepunt te maken lag het rijtuig veilig in bochten. Daarnaast waren Hansom Cabs populair omdat ze licht genoeg waren om door een paard te worden getrokken en wendbaar genoeg waren in het drukke verkeer van Londen. Een Hansom Cab werd gebruikt in Engeland met een speciale vergunning als Hackney carriage.

Uitvoering

De cabine met huif biedt plaats aan twee passagiers. De koetsier zit op een geveerde stoel achter het voertuig. De passagiers kunnen door middel van een valdeur aan de achterzijde van het dak spreken met de koetsier. De koetsier kan door middel van een hendel de deuren bedienen om de passagiers uit te laten stappen. Houten schotten voorkomen opspatten van modder tegen de kleding van de passagiers. Sommige rijtuigen zijn voorzien van een krom spatbord dat de passagiers beschermt tegen opvliegende stenen door de paardenhoeven.

Gebruik

Op het hoogtepunt van hun populariteit waren en 3000 Hansom Cabs in gebruik. Niet alleen in Engeland, maar ook in Parijs, Berlijn en Sint Petersburg werden ze gebruikt. Later ook in New York, Sydney, Cairo en Hong Kong.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten