Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Help:Stappenplan artikel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Hieronder de stappen om een artikel te schrijven. Dit stappenplan kan je gebruiken als leidraad of ter controle.

1. Een onderwerp kiezen

2. Kijk of er nog geen artikel is over het onderwerp

Als je een nieuw artikel wil schrijven voor de Bokt Wiki, zoek dan eerst na of er niet al eerder iets over het onderwerp geschreven is. Kan je met de zoekfunctie niets vinden (zoek ook op eventuele synoniemen). Dan kan je een nieuw artikel aanmaken.

3. Een titel kiezen voor je artikel

4. Een nieuw artikel aanmaken. Er zijn drie manieren om een artikel aan te maken, die kunnen je hieronder lezen.

5. Voor sommige onderwerpen is een vaste structuur afgesproken, zorg ervoor dat je artikel die structuur volgt.

Indien het onderwerp van jouw artikel niet in deze lijst staat, gebruik dan de standaard opmaak.

6. Zorg ervoor dat de naam van het artikel in de eerste regel van je tekst terugkomt. De naam van het artikel zet je vervolgens in de eerste regel van je tekst tussen ''' en ''' zodat hij vetgedrukt wordt. Dit vergroot de leesbaarheid en maakt het voor zoekmachines makkelijker de artikelen te indexeren.

7. Een goede opbouw van het artikel is erg belangrijk. Zorg in elk geval voor een inleiding, een kern en een slot.

8. Voor lange teksten is het gebruik van alinea's en subkopjes aan te raden om de leesbaarheid te vergroten. In de FAQ kun je lezen hoe je alinea's en subkopjes toevoegt aan je artikel.

9. Schrijf een objectief artikel. Geef lezers de ruimte om hun eigen mening over het onderwerp te vormen.

10. Vergeet niet de bronnen die je gebruikt om het artikel te schrijven te onthouden en deze onderaan het artikel te vermelden in de bronvermelding.

11. Kijk welke belangrijke termen uit je artikel al in de Bokt Wiki zijn opgenomen als artikelen en maak hier links van en zorg ervoor dat er in relevante artikelen ook links naar jouw artikel komen te staan.

12. Voeg je artikel toe aan één van de categorieën van de Bokt Wiki. Om dit te doen type je onderaan je artikel de tekst [[Categorie:naamvandecategorie]]. Meer informatie hierover kan je op de categorieën vinden.

13. Kijk of je een afbeelding bij je artikel kan plaatsen, een foto zegt soms meer dan 1000 woorden en dat geldt ook voor de Bokt Wiki. Heb je zelf geen foto of illustratie van het onderwerp, zet dan de tag {{mist foto}} onder aan het artikel. De Wiki-mods zullen er dan voor zorgen dat er een verzoek voor een afbeelding geplaatst wordt in de openingspost van Gezocht: Foto's voor de Wiki