Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Henson

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Henson
Henson paard hoofd.jpg
Henson paard wei.jpg
Stokmaat: tussen de 1.50 en 1.60
Kleur: voornamelijk isabel en wildkleur
Land van herkomst: Picardie
Link naar stamboek: http://www.haras-nationaux.fr/information/accueil-equipaedia/races-dequides/chevaux-de-sang/henson.html

De Henson of het Henson paard is een ras uit Noord-Frankrijk, dat speciaal is gefokt voor (toeristische) buitenritten.

Geschiedenis

Het Henson paard is een idee wat in de begin jaren '70 in de Sommebaai (Noord-Frankrijk) bedacht is om het ideale paard te creëren voor (toeristische) buitenritten. Bernard Bizet, Lionel en Marc Berquin stonden aan de wieg van dit experiment tussen het kruisen van warmbloeden en koudbloeden. De kruisingen bestonden uit warmbloed paarden zoals de Selle Français, Franse Draver en de Anglo-Arabier met Fjordenpaarden. Sinds 2003 is het Henson paard erkend door het Franse Haras Nationaux.

Exterieur

Het Henson paard is meestal licht tot donker beige. Sommigen hebben een wildkleur of zijn zelfs bruin. Henson paarden bezitten tussen de 25% en 50% Fjordenbloed en lijken derhalve erg veel op Fjordenpaarden, maar ze zijn door het kruisen met een warmbloed net iets groter (tussen de 1.50 en 1.60) en eleganter dan Fjordenpaarden. Het hoofd is fijn en expressief met een vriendelijke uitstraling.Het Henson paard heeft een gemiddelde halslengte en een korte, brede rug. De achterhand is sterk en stevig.

Karakter

Het Henson paard heeft een vriendelijk, sociaal en zelfverzekerd karakter. Ze zijn makkelijk benaderbaar en makkelijk in de omgang en hebben een groot doorzettingsvermogen.

Gebruik

Henson paarden zijn gefokt om gebruikt te worden als hét ideale recreatie paard. Hierdoor zijn ze bij voorkeur geschikt voor buitenritten. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor polocrosse, horseball en ook voor de aangespannen sport kunnen ze goed gebruikt worden.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten