Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Herod

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Herod
Herod.jpg
Grondlegger Engels Volbloed en renpaard
Geboren: 1758
Overleden: 12 mei 1780
Sexe: hengst
Kleur: bruin
Stokmaat:
Ras: Engels Volbloed
Ruiter -
Website:Herod is een afstammeling van de Oosterse hengst Byerley Turk en geldt als een van de grondleggers van de huidige Engelse Volbloed. Andere grondleggers zijn Eclipse en Matcham.

Afstamming en signalement

Herod stamt via Tartar, Partner en Jigg rechtstreeks af van Byerley Turk. Zijn moeder voerde zowel aan moederskant als aan vaderskant het bloed van Darley Arabian. Dus in Herod kwamen 2 van de invloedrijkste lijnen van de 18e eeuw samen.

De hengst had een goed geproportioneerd lichaam en straalde kracht uit. Hij was egaal bruin en had een klein kolletje boven de ooglijn. Hij had geen witte aftekeningen op de benen, een dominant erfelijk kenmerk van zijn vaderlijn dat van generatie op generatie doorgegeven werd.


Afstamming van (King) Herod (1758)
(King) Herod (1758) Tartar (1743) Partner (1718) Jigg (1701)
zus van Mixbury (17--)
Meliora (1729) Fox (1714)
Witty’s Milkmaid (1720)
Cypron (1750) Blaze (1740) Flying Childers (1715)
Confederate Filly (17--)
Selima (1733) Bethell’s Arabian (17--)
merrie van Champion (17--)

Carrière

Herod werd net als Eclipse gefokt door William, Graaf van Cumberland. Bij zijn geboorte kreeg de hengst de naam King Herod.

Op 5-jarige leeftijd liep King Herod zijn eerste race over 4 mijl in Newmarket en won meteen. Het jaar daarop werd hij nog een paar keer uitgebracht en won de races in Newmarket en Ascot. In 1765 stierf de Graaf van Cumberland en zijn paarden werden verkocht. King Herod werd verkocht aan John Moore tezamen met een jaarling, genaamd Eclipse.

In 1766, als 8-jarige, ging het bergafwaarts met zijn race-carrière, hij verloor bijna alle races waaraan hij deelnam. In 1767 werd hij opnieuw uitgebracht en won hij enkele races waardoor zijn naam en reputatie gered werden.

Hierna werd hij uit de sport teruggetrokken en hij werd fulltime ingezet voor de fokkerij op de stoeterij van John Moore.

Herod bracht diverse goede renpaarden. Florizel (1768) was een van de betere racepaarden van zijn tijd met 16 overwinningen uit 23 starts. Hij werd ook ingezet voor de fokkerij en hij bracht Diomed, de winnaar van de eerste Epsom Derby en een belangrijke hengst voor de fokkerij in Amerika.

Een andere winnaar was Highflyer (1774) die in 16 races ongeslagen bleef. Ook in de fokkerij was deze hengst succesvol met vele winnende nakomelingen.

Herod vererfde de kwaliteiten van zijn over-overgrootvader Byerley Turk ook door aan zijn dochters en bouwde een sterke merriestam op. Een populaire kruising was het paren van Herod-dochters met Eclipse of Eclipse-zonen.

Resultaten

Van 1777 tot 1784 was Herod “Leading Sire”, hierna nam zijn zoon Highflyer deze titel over en voerde hem van 1785 tot 1796. Leading Sire was de titel voor de vader met de meeste winnende nakomelingen op de renbaan. Zijn kleinzoon Sir Peter Teazle voerde de titel 2 keer, van 1799 tot 1802 en van 1804 tot 1809.

De lijn van Herod was een dominante lijn, zowel in Europa als in Amerika. In Amerika bracht de Herod-lijn via Diomed de beroemde winnaars American Eclipse and Sir Archie.

Tot aan het einde van de jaren 1800 was de Herod-lijn toonaangevend maar langzaamaan verdween de invloed van Herod en nam de invloed van de Eclipse-lijn toe.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


http://www.tbheritage.com