Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Huisvesting

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken


Dit artikel geeft voorbeelden van verschillende vormen van huisvesting voor paarden.

24/7 buiten

Veel paarden kunnen 24 uur per dag buiten staan, ook 's winters. Het is, hoe je het ook wendt of keert, de meest natuurlijke manier van paarden houden. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Ten eerste zul je als ruiter toch misschien consessies moeten doen, qua intensiteit van je training 's winters. Ten tweede is een schuilgelegenheid een must. Ten derde moet je een redelijk grote, altijd droge plek tot je beschikking hebben.

De realiteit is wel eens anders. Veel grondeigenaren willen 's winters geen paarden op hun land, sommige grondsoorten worden bij 5 mm regen al een modderbende, niet overal mag je een schuilstal bouwen en sommige paardeneigenaren willen 's winters toch gewoon 100% doortrainen.

Hoe kun je je paard dan toch zo goed mogelijk huisvesten, zonder al te veel afbreuk te doen aan het natuurlijke gedrag van paarden, te weten, 24 uur per dag rondtrekken en eten?

Stalling

De vuistregel zou moeten zijn: hoe lichter, ruimer en koeler hoe beter. Donkere, muffe, stoffige, warme en kleine stallen maken een paard niet gelukkig, en soms ronduit ziek. Een goede stal heeft een opening naar buiten, en is minimaal 27 m3 per paard. Dus 3x3 meter oppervlakte, en 3 meter hoog. De minimale hoogte voor een paardenstal is 3.00 m. Dit is zo hoog, omdat een paard in een paniek reactie of bij ruzie met de buurman moet kunnen steigeren zonder het hoofd te stoten. Verder is de stelregel: hoe hoger hoe beter. Bij hogere plafons blijft er minder stof hangen, er blijft minder ammoniak hangen en de hoeveelheid frisse lucht is groter. De vloer moet stroef en drainerend zijn. Stro is de klassieke bodembedekking. Het voordeel hiervan is dat paarden ervan kunnen eten, wat verveling en stalondeugden tegengaat. Het nadeel is dat een strostal al snel last van ammoniakvorming heeft en dat sommige paarden er allergisch voor zijn. Houtkrullen (vaak foutief zaagsel genoemd) en vlas hebben die nadelen minder.

Stalgebouwen

Bij het bouwen van een stal komen een aantal bureaucratische zaken om de hoek kijken. Ten eerste moet het bestemmingsplan het houden van paarden goedkeuren. En ten tweede moet er een bouwblok aanwezig zijn, m.a.w. een stuk grond dat aangewezen is als grond waarop gebouwd mag worden. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn een milieuvergunning te hebben. Is aan deze voorwaarden voldaan, en is een bouwvergunning verleend, dan kan gebouwd worden. Er zijn verschillende pre-fab stallen leverbaar. Vaak hebben deze standaardafmetingen van 3 x 3 m of 3.60 x 3.60 m grondoppervlak, en zijn ze gebouwd van betonplaten inwendig, en hout uitwendig. Ook containerstallen kennen de voorwaarde dat er een bouwblok aanwezig moet zijn. Een bouwvergunning is niet altijd nodig voor een containerstal, maar dat betekent niet dat je een containerstal zomaar op een weiland mag zetten. Weilanden hebben namelijk meestal geen bouwblok waarop gebouwd mag worden.

Beweging

In een stal kan een paard weinig bewegen, en in de meeste gevallen kan hij ook geen sociaal contact hebben. Het is daarom wenselijk om je paard regelmatig los te laten, in een wei, paddock of de binnenbak. In de zomer is het op de meeste stallen wel mogelijk om het paard in elk geval overdag buiten te hebben: dit is leuk voor je paard en hij zal genieten van het contact met zijn weidemaatje of kudde. De mogelijkheden zijn per stalling verschillend. Voor je een stalling kiest, is het handig om je te bedenken wat je wensen hierin zijn.

In de winter wordt het vaak wat problematischer. Afhankelijk van de bodem waar je zit (veen, klei of zand) kunnen paddocks veranderen in modderpoelen waar je in vastgezogen wordt en waar het paard tot kniehoog in de modder staat. Hou hier ook rekening mee met het zoeken naar een stalling. Veel stallen hebben gedraineerde (wat kleinere) paddocks die geschikt zijn om in de winter in te staan, op andere stallen worden de paarden in de binnenbak los gegooid in groepjes. Soms zijn de omstandigheden zo dat er echt geen mogelijkheid is om je paard los te laten. Zorg dan in elk geval voor genoeg beweging in het rijden of wandelen aan de hand. Een paard dat 23 uur op stal staat en één uurtje werkt zal namelijk snel blessures ontwikkelen doordat hij altijd stil staat en plotseling arbeid moet verrichten. Vraag eventueel tips bij stalgenoten, hoe zij dit 's winters aanpakken.